Home

Achtergrond 218 x bekeken 4 reacties

Tuinders in Bommelerwaard lozen massaal afvalwater

De waterzuivering aan de Waal nabij Zaltbommel is de afgelopen maanden meermalen overbelast geraakt.

Volgens Waterschap Rivierenland is dit het gevolg van tuinders die grote hoeveelheden afvalwater met grove vervuiling zoals groente- en fruitresten loosden. Uit controles zou blijken dat de helft van de bedrijven hieraan meedeed.

Het Waterschap vreest dat door de overbelasting ongezuiverd water rechtstreeks in de Waal is geëindigd. De pieken in aanvoer werden vooral in weekenden waargenomen, wanneer bedrijven hun terreinen grondig reinigen. De schuldige bedrijven krijgen van het Waterschap een extra naheffing op de waterschapsbelasting. In één geval is proces verbaal opgemaakt. Het toezicht is verscherpt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anoniem

  Beste Leen,
  ooit afgevraagd waar uw poep, wattenstaafjes en sju blijven wanneer u thuis doortrekt? En wat gebeurt met uw afval uit de grijze container? Natuurlijk niet want deze manieren van lozen worden u door de overheid aangeboden. Zo ook gebeuren 95% van de lozingen welke door tuinders geschieden, op manieren die gerechtvaardigd zijn. Bel eens vriendelijk aan bij zo'n bedrijf en vraag welke andere opties zij hebben, en waarom zij moeten schoonmaken, dat zijn regels die hen worden OPGELEGD. En bovendien zijn dit regelgevingen om de zuiverheid van uw groentes te waarborgen, verdiep uzelf voor u raaskalt.

 • no-profile-image

  leen

  Bewijst maar weer eens temeer dat de glastuinbouw grote vervuilers zijn, in de Bathpolder te Rilland weten ze daar over mee te praten.
  Als zij daar maar enigzins hun kans schoon zien dan wordt het vuil in het oppervlaktewater gedumpt, dat spaart hun eigen basins en het kost niets om af te voeren , alleen de natuur en de Oosterschelde gaan naar de knoppen maar dat is ver van hun deur want zijn wonen daar niet!

 • no-profile-image

  leen

  beste ANONIEM, vooropgesteld dat wij geen jus (ipv sju) en wattenstaafjes door het toilet spoelen., maar ja wij zijn dan ook geen tuider.Een ander punt is ook nog dat op het moment de tuinders in Rilland werd gevraagd hoeveel zij op het riool dachten te gaan lozen , dit ivm met de aan te bieden capaciteit was het antwoord: NIETS. ze deden alles in eigen voorzieningen, gelul beste anoniem, het oppervlaktewater werd bedoeld!

 • no-profile-image

  jochem

  Bijna alle bedrijven zijn verplicht om hun afvalstromen via het riool af te voeren.
  Alleen de gemmeente Zaltbommel heeft in al haar wijsheid al jaren niets meer gedaan aan de capaciteten van het riool.
  Dus bij grote buien worden vrolijk alle overstorten van de woonwijken en buitenwijken opengetrokken en zijn ze erook vanaf.
  Want LEEN wij zokn ook afhankelijk van het oppervlaktewater.
  Misschien moet je eens in een praatgroep gaan je schrijft nl alleen maar negatief is ook een kunst op zich.

Of registreer je om te kunnen reageren.