Home

Achtergrond 199 x bekeken

Tonijnvissers mogen slechts twee maanden uitvaren

Het visseizoen voor de vangst van blauwvintonijn in de Middellandse Zee wordt verkort.

Dit heeft de Europese Commissie vandaag bekendgemaakt.

De visperiode gaat woensdagavond in en eindigt al 15 juni. De Commissie verwacht dat dat vooral veel gevolgen zal hebben voor de industriële visserij, omdat er vooral veel in juni wordt gevist.

Daarnaast worden de vangstquota beperkt en wordt het toezicht op zowel de vangst als het transport van de blauwvintonijn aangescherpt. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil bovendien de capaciteit van de tonijnkwekerijen vergroten.

De EU-landen rond de Middellandse Zee brengen het aantal vissersschepen terug. In totaal worden 26 boten minder ingezet voor de vangst van blauwvintonijn. Frankrijk zet er acht niet in. Ook Italië en Malta gebruiken minder schepen.

Het verkorte visseizoen en het verminderde aantal schepen moeten voorkomen dat vissers de regels omzeilen en de quota overschrijden. Dit gebeurde vorig jaar regelmatig. Franse en Italiaanse vloten zouden in 2007 en 2008 in verband zijn gebracht met illegale praktijken. Verscheidene EU-landen staan bovendien op de zwarte lijst van de Verenigde Staten. Zij zouden niet meewerken in de strijd tegen illegale visserij, waarover de Verenigde Staten en de Europese Unie in 2008 wetgeving hebben aangenomen.

De blauwvintonijn komt voor in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Door overbevissing wordt de vissoort met uitsterven bedreigd.

In november 2008 hebben bijna vijftig landen van de Internationale Commissie voor het Behoud van de Atlantische Tonijn (Iccat) bepaald dat de vangstquota voor de blauwvintonijn flink zouden worden aangescherpt. Bij Iccat zijn onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en China aangesloten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.