Home

Achtergrond 176 x bekeken

'Termijncontract voor tarwe past bij belang EU'

Er moet een Europees termijncontract komen voor tarwe. Want de EU is één van de grootste tarwe-exporteurs ter wereld.

Dat stelde analist Christian Gerlach van het Amerikaanse persbureau Dow Jones deze week op een bijeenkomst in Frankfurt am Main. Volgens Gerlach blijven de omzetten aan tarwecontracten op de termijnmarkten in Parijs en Hannover ver achter bij de VS en China. In Hannover wordt nauwelijks gehandeld in tarwecontracten. Volgens Gerlach is de termijnmarkt in Parijs (Matiff) vooral gericht op de Franse markt. "Bij een gemeenschappelijke markt past een termijncontract met Europese specificaties."

De EU is een grote tarwe-exporteur. Gerlach vindt dat dit niet terug is te zien op de termijnmarkten in de EU. Joost Pennings, bijzonder hoogleraar goederentermijnmarkten aan Wageningen Universiteit, vindt een Europese contractspecificatie interessant. "Maar onderzoek laat zien dat de hedging effectiviteit van Matiff voor Nederlandse handelaren, verwerkers en producenten van graan redelijk goed is. Dat wil zeggen dat ze in staat zijn hun risico te verminderen door gebruik te maken van Matiff."

Volgens Pennings is een Europees termijncontract alleen succesvol als dit een hogere hedging effectiviteit oplevert dan de bestaande contracten. "Belangrijke specificaties zijn kwaliteit en plaats van levering. Deze bepalen mede het basisrisico."

Of registreer je om te kunnen reageren.