Home

Achtergrond 196 x bekeken

Supermarkten spelen voor paashaas

Chocolade-eieren in verschillende kleuren en smaken en tips om het 'gewone' ei bijzonder te maken.

De supermarkten in Nederland halen weer alles uit de kast om consumenten te verleiden extra lekkere en bijzondere producten voor Pasen te kopen.

De verleiding heeft een doel: extra omzet. Marktonderzoeker GfK berekende dat de week voorafgaand aan de paasdagen dit jaar waarschijnlijk goed is voor een omzet van 712 miljoen euro. De omzet van een gemiddelde week ligt rond 575 miljoen euro.

Vorig jaar was de paasweek goed voor een omzet van 710 miljoen euro. De omzetstijging zal dit jaar minder scherp zijn dan in voorgaande jaren. De recessie is hier debet aan. "Consumenten zijn wel bewuster geworden en bovendien was de groei de voorgaande jaren extreem'', aldus hoofdonderzoeker Joop Holla van GfK.

Toch zal de consument waarschijnlijk iets meer uitgeven aan de boodschappen. Dat komt vooral doordat er minder buiten de deur wordt gegeten en mensen zich toch willen verwennen. "Bovendien is er een verschuiving van ik naar wij: Pasen zal meer in familieverband worden gevierd'', zegt Holla.

Assortiment

Het flinke assortiment speciale producten die supermarkten als Albert Heijn (Excellent), Super de Boer (Superieur) en Jumbo (Exclusief) in de schappen leggen, haalt de consument bovendien over in zijn buidel te tasten. "Het maakt niet uit waar je winkelt, er is weer een flink luxe assortiment in de schappen.''

De prijs is echter in tijden van financiële crisis erg belangrijk. Verscheidene ketens hebben dan ook voordelige paasmenu's samengesteld. "Het is duidelijk dat iedereen hierop inspeelt'', aldus Holla. De verschillen tussen de supermarkten met meer service en de zogeheten discounters wordt hierdoor iets kleiner. Want ook Lidl biedt de klanten luxe producenten.

Ligt tijdens de kerstdagen de nadruk op het diner, met Pasen staan het ontbijt en de lunch centraal. Verscheidene broodsoorten, verse sappen en speciale vleeswaren zijn in de supermarkten te vinden. Maar natuurlijk kan de 'zoete inval' niet ontbreken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.