Home

Achtergrond 154 x bekeken

Steden willen plastic blijven verbranden

Amsterdam en Rotterdam hebben nog geen plannen om afval van kunststof verpakkingen apart in te zamelen.

Beide steden willen het plastic gewoon blijven verbranden, zeggen ze in het blad Binnenlands Bestuur. Europese regels bepalen dat in 2012 een vijfde deel van het plasticafval moet worden gerecycled. De Nederlandse overheid wil dat twee vijfde deel van het plastic opnieuw wordt gebruikt. Minister Jacqueline Cramer van Vrom wil dat alle gemeenten 1 januari 2010 voorzieningen daarvoor beschikbaar hebben.

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (bedrijven) wil het afval gewoon blijven verbranden. "We hebben 500 miljoen euro geïnvesteerd en het lijkt erop dat de installatie nu naar behoren draait. Waar in de rest van Nederland maximaal 22 procent van de energie-inhoud van het afval wordt teruggewonnen, scoren wij in de centrale van het gemeentelijk Afval Energie Bedrijf maar liefst 30 procent. Dat leveren we in de vorm van elektriciteit en stadsverwarming terug aan Amsterdam. Dat lijkt mij de beste optie voor het milieu zonder dat we de burgers hoeven te vermoeien met de plastic afvalbollen.''

Ook Rotterdam wil kunststofafval blijven verbranden. Ook hier is net geïnvesteerd in de renovatie van een afvaloven die voor elektriciteit en stadverwarming gaat zorgen.

Een woordvoerder van het ministerie van VROM zegt in Binnenlands Bestuur dat verbranden geen optie is. "Gemeenten moeten kunststofverpakkingen ofwel voorscheiden ofwel achteraf uit het restafval scheiden. Materiaalhergebruik is het doel, en we willen de ambities realiseren. Vrom heeft de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen tegen een weigerachtige gemeente. Ik wil niet op de sancties vooruitlopen.''

Den Haag en Utrecht gaan verpakkingen van kunststof wel apart inzamelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.