Home

Achtergrond 277 x bekeken 2 reacties

'Standaard meeteenheid antibioticum essentieel'

Voor een goed inzicht in het antibioticumgebruik van de Nederlandse veehouderij moet er een eenduidige meeteenheid komen. De voorkeur gaat daarbij uit naar dagdoseringen per dierjaar.

Dat adviseren onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut, het LEI en het Rikilt. De onderzoekers keken in opdracht van het ministerie van landbouw naar het antibioticumgebruik in de veehouderij.

Het belang van een vermindering van het antibioticumgebruik is volgens de onderzoekers algemeen erkend en veel Europese landen houden het gebruik bij, toch is er geen goed Europees surveillance systeem. De cijfers zijn vaak niet specifiek genoeg en moeilijk te interpreteren en vergelijken.

Om het antibioticumgebruik tussen bedrijven en landen te kunnen vergelijken is een kengetal nodig. Een veel gebruikt cijfer is het aantal kilo werkzame stof op basis van de cijfers van fabrikantenorganisatie Fidin. Daarbij is echter moeilijk een onderscheid tussen diersoorten te maken.

Dagdosering

De wetenschappers geven daarom de voorkeur aan het werken met een dagdosering, net als in de humane gezondheidszorg. Een dagdosering geeft aan hoeveel milligram van een bepaalde werkzame stof nodig is om 1 kilogram dier één dag met dat middel te behandelen. Om goed te kunnen vergelijken moet de dosering te relateren zijn aan bijvoorbeeld de diersoort en de toedieningswijze.

Het gebruik van een standaard meeteenheid zou volgens de onderzoekers grote meerwaarde opleveren bij de uitvoering van de sectorale plannen om het antibioticumgebruik terug te dienen.

Een voorwaarde om de monitoring te laten slagen is dat de gegevens per bedrijf alleen inzichtelijk zijn voor de veehouder en de dierenarts. De onderzoekers verwachten dat het vertrouwen van de betrokken bedrijven de grootste uitdaging zal zijn voor een geslaagde monitoring.

Bovendien adviseren ze om de gegevens op een centrale plek te beheren door een onafhankelijke partij, zoals de faculteit Diergeneeskunde of het LEI.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    down under

    Bij deze meld ik me aan als bedrijf voor monitoren. Over de inzichtelijkheid doe ik ook niet geheimzinnig: heb nu ongeveer een dddj van 5, geteld over mijn zeugen incl. vleesvarkens (ben gesloten) Boerderij heeft mijn e-mail adres.

  • no-profile-image

    willem

    prima plan, ik meld me ook aan. Dit had er al veel eerder moeten zijn dan hadden we niet zo'n slecht imago

Of registreer je om te kunnen reageren.