Home

Achtergrond 331 x bekeken

Russen stappen af van graan bio-ethanol

De Russische bio-ethanolproducenten stoppen op grote schaal met het verwerken van graan.

De reden is de belasting die de overheid heft op bio-ethanol dat uit graan is geproduceerd. Dat meldt persbureau Reuters. De Russische ethanolproducenten voelen zich belemmerd door het overheidsbeleid, zegt Alex Ablayev, voorzitter van de Russische Biobrandstoffen Federatie, tegen Reuters. "De producenten stappen steeds meer over op het produceren van bio-ethanol uit houtafval en stro. Maar ik denk dat de ontwikkeling van de sector pas op gang komt in Rusland wanneer we volop graan kunnen verwerken."

De Russische overheid heft een belasting van 27,7 roebels (€ 0,68) per kilo brandstof als er 1,5 procent bio-ethanol inzit. De belasting loopt staffelgewijs op naar 191 roebels (€ 4,31) als de brandstof 10 procent ethanol bevat. Dit maakt de productie uit graan te duur. De overheid heeft de belasting ingesteld in 2007 toen graan duur was. De overheid vreesde voor voedseltekorten als het zou worden verwerkt tot bio-ethanol.

Volgens Reuters heeft een groep Russische parlementsleden een wetsvoorstel ingediend in mei vorig jaar om het belastingsysteem te veranderen. Het wetsvoorstel is nog niet behandeld. De Russische biobrandstofexpert Alexei Petrykin vindt het argument van de overheid zwak. "Rusland heeft een overvloed aan voergraan. Een stabiele vraag vanuit de bio-ethanolproductie leidt juist tot een grotere graanproductie."

Of registreer je om te kunnen reageren.