Home

Achtergrond 433 x bekeken 4 reacties

'Rampjaar voor aardappeltelers'

Het areaal aardappelen in Nederland krimpt dit jaar 6 procent.

In Vlaanderen groeit het areaal 10 procent. In Wallonië komt er dit jaar 14 procent aardappelen bij. De Belgische boerenorganisatie ABS vreest een rampjaar voor de aardappeltelers.

Het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw heeft een enquête gehouden onder akkerbouwers over de voorraad aardappelen. "We hebben ook gevraagd naar het areaal dat ze dit jaar gaan verbouwen", zegt beleidsmedewerker Ben Kimmann van het productschap. "Op basis daarvan is de prognose dat het areaal consumptieaardappelen 6 procent gaat krimpen. Met name kleine telers stoppen met de teelt. Het gemiddelde areaal per bedrijf neemt iets toe."

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland vorig jaar 69.302 hectare consumptieaardappelen. Volgens de BAI-prognose daalt dat dit jaar naar ongeveer 65.000 hectare.

Voorraadinventarisatie

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft ook een voorraadinventarisatie gehouden. Uit die enquête blijkt echter dat het areaal licht gaat groeien.

In België worden dit jaar veel meer aardappelen verbouwd, stelt secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat. "In Vlaanderen komt er 10 procent areaal bij. In Wallonië groeit het areaal 14 procent."

Vlaanderen telde vorig jaar 36.594 hectare consumptieaardappelen. In Wallonië is 30.039 hectare verbouwd. Als de prognose uitkomt groeit het areaal in België van 66.633 hectare vorig jaar naar 74.498 hectare dit jaar.

Depraetere denkt dat de telers in Noordwest-Europa afstevenen op een rampzalig jaar. "Alleen een natuurramp kan het tij keren. Het is erg jammer voor de aardappelsector dat je voor de prijsvorming afhankelijk moet zijn van natuurrampen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Als ,,den drietand" al gaat huilen nog voor de aardappelen zijn uitgekomen , gegrijpe wie dit wil .
  Ik denk dat er grotere zorgen bestaan in de landbouw als deze.
  10 -14% meer in Belgie en 6% minder in Nederland .> Wat zegt dit voor de prijsvorming ??? NIETS wat men wel niet vernoemd is :
  - Welke export komt er
  - Hoeveel export en naar waar
  - welke aardappelen hoe zij de rode en witte verdeeld ?
  - Hoeveel op contract ?
  - Vergeet niet dat wallonie een contractstaat is ... .
  Dus nu al staan huilen is voor een vakorganisatie gewoon van zich laten horen terwijl er zo veel slechts te beleven valt foei !

 • no-profile-image

  ik

  Belgie: 36.600 + 30.000 = 66.600 vorigjaar ipv 50.575

 • no-profile-image

  x

  Dit is al jaren zo
  Komt er geen ramp, dan hebben we een ramp.

 • no-profile-image

  Leen

  Ik kan met net zoveel wijsheid beweren dat de aardappelen duur worden!

  De mens lijdt het meest van het lijden wat hij vreest!

Of registreer je om te kunnen reageren.