Home

Achtergrond 213 x bekeken

Prestaties ledlamp vallen tegen

De ledlamp is niet zo zuinig als producenten beweren. Er komt ook aanzienlijk minder licht uit.

De informatie over zowel de zuinigheid als de lichtsterkte die op de verpakking staat, klopt in veel gevallen niet. Dit is naar voren gekomen uit een proef van het Nationale Metrologisch Instituut van Nederland, het VSL.

Dat bevestigde een woordvoerder van het VSL (voorheen het Nederlands Meetinstituut) vandaag naar aanleiding van een bericht in dagblad Trouw.

Ledverlichting gaat door voor de opvolger van de spaarlamp. De lampen zouden tot 85 procent zuiniger zijn dan de gloeilamp en 25 procent zuiniger dan de spaarlamp. Ook de lichtsterkte zou kunnen concurreren met die van een gloeilamp. Het onderzoeksinstituut nam een steekproef met vijf ledlampen en stelde vast dat die claims in geen van de gevallen worden waargemaakt. De spaarlamp kwam als beste uit de test, aldus de VSL-woordvoerder.

Het instituut roept de politiek op samen met de industrie afspraken te maken over het correct informeren van de consument over de prestaties van de ledlampen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.