Home

Achtergrond 499 x bekeken 25 reacties

Politie en AID vluchten voor boze boer

Een 61-jarige melkveehouder uit het Friese Kootstertille is donderdag aangehouden voor het verwaarlozen van zijn vee en poging tot doodslag op politiemensen en controleurs van de AID.

Ook zijn al zijn 100 runderen, die onder meer ondervoed waren, in beslag genomen. Het is het tweede bedrijf in Friesland waar afgelopen week ernstig verwaarloosd vee werd aangetroffen. Er staan op dit moment meerdere veebedrijven in Friesland in de belangstelling van de AID, zegt een woordvoerster. Het bedrijf in Kootstertille stond ook al langer onder de aandacht. Woensdag controleerde de dienst op het I&R-systeem, donderdag is een nieuwe inval gedaan op het bedrijf met gemeente, politie en AID.

De veehouder was daar niet van gediend en reed met een trekker in op politiemensen en AID’ers. Toen deze zich in de stal verscholen, reed de veehouder tegen de gevel van de stal. Een 55-jarige vrouw en een 56-jarige man werden ook aangehouden, omdat ze zich met de situatie bemoeiden. Toen aan het eind van de middag de runderen met een veewagen werden opgehaald, bedreigde een 24-jarige man een politieman met een schop. Die moest zijn vuurwapen trekken. De veehouder en de vrouw zitten nog vast.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joost Heibron

  Helaas, weer een tragisch slachtoffer van jarenlang korte-termijngericht CDA-beleid. Wanneer begrijpen ze nou dat blijven groeien en blijven opschalen, onherroepelijk leidt tot een val?

  (Overigens kan ik me voorstellen dat iemand ontdaan is over diens financiële situatie, maar met een trekker op wetshandhavers inrijden gaat wel echt veel te ver. Onthutst of niet...)

 • no-profile-image

  Boesje

  Een bijzonder land, dat Friesland!!

 • no-profile-image

  arend

  denk dat een overspannen reactie van de boer was die het werk denk ik al een tijdje niet meer de baas was

 • no-profile-image

  Marcel

  Mochten deze dieren wel vervoerd worden?? Als deze dieren als wrak vee bestempeld worden mogen ze helemaal niet vervoerd worden! Zijn hier misschien regels door de aid overtreden?? Waarom mag een persoon in een achterstands wijk wel boos worden op de politie terwijl ze daar niks van waarde komen weghalen en een boer mag niet boos worden als ze minimaal voor € 50.000 in beslag nemen??
  Hoezo meten met 2 maten?
  Er kan van alles gebeuren waardoor mensen zo in de knoop komen dat er zo'n situatie komt, daar zijn hulpverleners nodig en geen dikkoppen van de politie en de aid!

 • no-profile-image

  jol

  EN DE DIEREN......................ZIJ WERDEN LIEFDEVOL AFGEVOERD NAAR EEN MOOI STERIEL GEBOUW WAAR DOOR MAGERE BRUTUS HET KOUDE DONKER PISTOOL TEGEN DE TERE HERSENEN WERD GEPLAATS EN HET LEED WAS GELEDEN.

 • no-profile-image

  klaas

  is dit de nieuwste vorm van hulpverlening in nederland? burenhulp, politie verleent hulp bij problemen iedere dag,lto nederland wat is jullie aandeel in de hulpverlening in dit geval en alle andere betaalde hulpverleners in nederland wat doen jullie in dit geval? ik denk het antwoord te weten, jullie komen allemaal aanrennen als het kalf verdronken is . hier is en was een grote vraag om hulp, maar niemand deed iets.

 • no-profile-image

  ap

  waarom moet dit hier nou weer zo groot staan, dit is slecht voor het imago van de veehouderij, en ze hadden inderdaag beter een vrachtwagen vol voer heen kunnen brengen en met die boer gaan praten

 • no-profile-image

  jacky

  Dus nu heeft de AID het gedaan? Wat de reden ook is, je hoeft die mensen toch niet met je trekker te overrijden? Ik snap werkelijk jullie reacties niet. Natuurlijk is er een achterliggende oorzaak, natuurlijk kunnen er andere middelen worden ingezet, maar wie zegt dat dit niet al gebeurd is? Dit stuk is behoorlijk eenzijdig geschreven en laat niet de achtergrond zien. Maar feit blijft dat je geen mensen bedreigd als die iets doen wat jou niet bevalt.

 • no-profile-image

  Boerenvertand

  Dit zijn dan de eerste zichtbare gevolgen van deze melkcrisis een viese crisis die niet even als in 1880 door de oprichting van melkcoöp.op te lossen is.Als een boer de loonwerker niet meer kan betalen dan heeft dat gevolgen blijkbaar.
  Denk nu sterk aan een slachtpotje net als in de U.S.Zodra er te veel melk boven de markt drijft massaal koeien slachten.Immer de politiek heeft beslist geen quotasysteem meer.Dan moet je als boeren samen zelf weer de touwtjes in handen nemen.Je laten uitmelken en voor sommige zwakke broeders ruimen door de AID is het alternatief.
  Even terzijde waarom is dit nieuws niet op het landelijke nieuws geweest zit er een luchtje aan. Is het wel zuivere koffie.

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  beste boerenverstand,

  dat het een complexe situatie is stem ik volledig mee in en ik vind ook niet dat we te snel mogen oordelen over de situatie van de boer. Maar laten we even eerlijk zijn het is best ff een lage melkprijs en dat zal het komende jaar best ff doorbijten worden maar de bedrijven die nu de loonwerker al niet meer kunnen betalen zitten met een heel ander probleem. en dat is het puntje kostprijs. Geld verdienen gebeurt met deze melkprijs zeker niet, bij ons ook niet maar we kunnen allemaal de loonwerker nog wel betalen mag ik hopen!!, zeker aangezien het echte seizoen voor de loonwerker nog moet beginnen!!
  gegroet

 • no-profile-image

  martin

  Ben benieuwd hoe het zover heeft kunnen komen. Geen enkele veehouder verwaarloost zomaar zijn vee.

 • no-profile-image

  gert

  Waarschijnlijk weer psychische en financiele redenen,het gaat niet goed in de veehouderij.

 • no-profile-image

  henk

  Er staan meerdere bedrijven in Friesland in de belangstellng van de AID,dit tekent de slechte financiele situatie in de melkveehouderij,waar de politiek geen boodschap aan heeft. De politiek heeft het alleen maar druk met regelgeving,hoe meer regels voor boeren ,hoe flinker ze zich zelf vinden.De voordelen van een fusie tussen FF en Campina moet door NMA zo snel mogelijk weer teniet worden gedaan,door ze te dwingen een aantal goed renderende fabrieken te verkopen

 • no-profile-image

  boer

  Henk, jij suggereert dat de slechte melkprijs hier schuldig is. Dat is natuurlijk grote kolder. In de varkenshouderij is het ook al jaren slecht en hier is tot nu toe geen enkel bedrijf "betrapt" op dierenmishandeling en verwaarlosing. Het is net zoals Elly zegt iedereen heeft een zorgplicht. Tuurlijk heeft dit een oorzaak maar deze "boer" moet hulp hebben maar ook zeker zwaar gestraft worden. Wel heb je enorm gelijk over de onmagelijk vele onzin regels.

 • no-profile-image

  ex AIDer

  Dik uit Gelderland, ik ben inderdaad niet gesptopt vanwege mijn leeftijd, maar omdat de regelgeving hier in Nederland te ver doorschiet. Ik vond het onrechtvaardig om boeren te bekeuren voor situaties waarin ik, als ik in die situatie de boer was, hetzelfde had gedaan. Voor practische oplossingen was geen ruimte meer bij de AID, er moest eerder bekeurd worden. AID-ers met practische kennis zijn al meer hierdoor weggegaan (ik was de enige niet).
  Daar

 • no-profile-image

  kees

  Boeren worden ook verwaarloosd door de politiek,maar worden wel verwend met regels,uiteindelijk is de politiek mede verantwoordelijk voor deze gang van zaken,politici en LTO besef eens wat er aan de hand is,uiteindelijk worden ook dieren dupe van dit beleid

 • no-profile-image

  ex-aid er

  Dat deze boer overspannen is is wel duidelijk. Geen enkele boer laat opzettelijk zijn vee verwaarlozen.
  Het was beter geweest dat de familie, buren, voervoorlichter, dierenarts hadden meegeholpen eventueel met hulp van bedrijfsverzorging om de boel weer op de rit te krijgen. DAN was ingrijpen van de AID niet nodig geweest, en was het niet zo ver gekomen dat het vee afgevoersd moet worden. Iedereen die kennis had of heeft van een verwaarlozing moet daar zelf verantwoording voor nemen en hulp inschakelen (en dat hoeft echt geen AID te zijn).

 • no-profile-image

  albert van 't Schip

  Was het nu niet beter geweest om die boer een vrachtwagen voer te brengen en daarna met hem komen praten?Zo'n mens moet geholpen worden maar behoort niet in de bajes.Ik leef met zo een man mee,ben zelf schapenfokker en wil maar zeggen dat hier iets onmenselijks aan de hand is.

 • no-profile-image

  frans

  De AID doet niks in de Oostvaarderplassen waar ook vee verhongert,ze meten wel met twee maten

 • no-profile-image

  gert

  voor dit soort kwesties bestaat een protocol,waarbij een vertrouwenspersoon wordt aangesteld, die met de boer een oplossing zoekt voor de problemen.Maar de AID wil vaak een andere benadering van de problemen

 • no-profile-image

  cor van dekken

  nou nou het zijn gemakkelijke prooien laten ze de echte criminelen zo aan pakken met kogelvrije vesten ,jawis dan worden die ook nog eens gebruikt en waar ze voor dienen daar zoeken ze het niet .stumpers zijn het die politie en aid machtsvertoon weet er alles van een politieman heeft me dat al eens in het vertrouwen verteld dat het zo werkt!!!!kan het weten heb ook wel eens het een en ander mee gemaakt.

 • no-profile-image

  Dik

  Ik val bijna van m,n kruk bij het lezen van de reactie van een ex AID er U bent bijna zeker niet gestopt als AIDer vanwegen uw leeftijd maar eerder om uw werk als AIDer , als dat zo is ,heb ik diep respect voor u ,om het lef te hebben om zo een hechte clan de rug toe te keren, ik ben het van harte met u eens ,dit had ,met wat meer geduld en tact tot een betere en voor iedereen aanvaardbaarder oplossing geleid, als nu het geval is, soms worden boeren tot het uiterste gedreven door de voor hun situatie onwerkbare regels en raken ze verstikt in een web van problemen enkel door de harteloze opstelling van "wet is wet" hier wil ik wijzen op een opmerking van Ombudsman Alex Brenninkmeier tijdens een inleiding bij het UWV waar hij zegt tegen zijn toehoorders WEES NEDERIG WEES ONTZETTEN NEDERIG , KIJK "DE MENS" IN DE OGEN EN LUISTER NAAR ZIJN VERHAAL
  Ik ben er van overtuigd dat er amtenaren zijn die aan deze actie hebben meegewerkt daar later bij naderinzien een onbevredegend gevoel aan overhouden als ze het advies van de ombudsman zouden opvolgen.
  Boeren en hun naasten zijn niet alleen boer maar ,in dit eerste plaats ook MENSEN die met hart en ziel aan hun beroepskeuze zijn begonnen maar door wet en regelgeving een hoek zijn ingedreven waar ze niet horen , meer respect en luisteren naar hun verhaal en als amtenaar de ruimte nemen en het lef te hebben door creatieve oplossingen aan te dragen, zal veel spanningen en pijn bij boeren kunnen wegnemen, want het is overduidelijk dat de regeldruk en de complexitijd er van VEEL te hoog is voor een persoon (veehouder)

 • no-profile-image

  j

  Ik snap niet dat mensen van de aid niet eerst samen met bijvoorbeeld de voervoorlichter en/of boekhouder een afspraak maken om het een en ander door te spreken.
  Ik ben zelf ook een rundveespecialist bij een veevoerbedrijf zo kom je elke dag op verschillende bedrijven. Je ziet hele goede dingen en heel af en toe wat mindere dingen. maar ik kan iedereen zeggen 999 van de 1000 boeren proberen goed voor hun dieren te zijn, ieder op zijn eigen manier maar elke veehouder is er gewoon mee bezig.
  Informeer eerst de direct betrokkenen en laat deze eerst iets proberen. maar zet zulke mensen niet als grote misdadigers in de bajes en in de krant.
  Ik weet zeker dat ik er mijn uiterste best voor zal doen om zoiets mee op te lossen als dit bij mijn klanten zou gebeuren.

 • no-profile-image

  Geert

  Een fijne manier om ambtenaren te bedanken voor de jarenlange landbouwsubsidies.

 • no-profile-image

  elly

  Iedereen die dieren heeft heeft zorgplicht.
  Wat er gisteren gebeurd is had niet mogen gebeuren.
  Ik denk dat dit een wanhoopsdaad is, je geld word meegenomen in feite en dat kan heftige reacties teweeg brengen.
  Laat iedereen die van zulke dingen afweet proberen te helpen,zonder de rechterlijke macht .Voor alle mensen is hulp drugsverslaafden alcohol verslaafden,laat dit voor deze mensen ook gelden.
  Als er dieren gevonden worden die niet goed gevoerd worden eerst kijken is er voer,zijn er machines om ze te voeren en laat anders iemand komen om te voeren,deze mensen met zulke problemen wat wij helemaal niet weten wat er afspeelt,zijn niet in staat om het probleem op te lossen anders hadden ze het wel gedaan.Laat er iemand naar kijken in overleg met de boer eerst rust en zorgen dat het bedrijf weer een beetje loopt en dan overleggen hoe en wat.Iemands (spaar)geld afpakken is te makkelijk Elly

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.