Home

Achtergrond 186 x bekeken 6 reacties

Patrijs heeft akkerrand nodig om te overleven

Het gaat niet goed met de akkervogel. De populatie patrijzen, veldleeuweriken en grauwe gorzen is sinds de jaren zestig met 90 procent gedaald.

Dat heeft de Vogelbescherming vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Volgens de natuurorganisatie zouden vogels die op akkers broeden, baat hebben bij natuurlijke akkerranden. Door intensivering van de landbouw leveren akkers namelijk steeds minder voedsel op voor de vogels.

"Gewassen zijn eenzijdig en bij het oogsten wordt bijna niets meer gemorst. Stoppelvelden zijn een bron van voedsel voor de vogels, maar die verdwijnen. En door insecticiden blijft er al helemaal niets meer over'', aldus een woordvoerder van de Vogelbescherming.

De aanleg van natuurlijke akkerranden zou als maatregel moeten worden opgenomen in het beleid voor agrarisch natuurbeheer, vindt de milieuclub. Een andere maatregel zou zijn om boeren te vragen een deel van hun gewassen niet te oogsten, maar als wintervoedsel te laten staan voor de akkervogels. "De boeren zouden hier dan wel voor moeten worden gecompenseerd'', aldus de woordvoerder.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo

  Wat me opvalt al jaren dat natuur organisaties altijd maar naar de boer wijzen en niet eens kijken waar het bij hen zelf fout gaat(bv de vos) hoezo een bord voor de kop

 • no-profile-image

  SSP

  Voor het eerst in mijn leven heb ik vandaag maisland gecultivaterd zonder ook maar 1 kievit te zien . Alleen wat kraaien kwamen op bezoek .
  En dat terwijl hier de laatste jaren 75% van de landbouwgrond omgezet is in natuur. Natuurorganisaties bedankt.

 • no-profile-image

  avromans

  als er zo weinig aan de vossen doen blijft hier geen weide vogel zitten hier zaten zoveel kievieten je ziet er helemaal geen meer en dan krijgen daar de boeren de schuld van maar ik denk dat reintje de vos daar toch wel schuld aan heeft want die zitten er hier zoveel

 • no-profile-image

  jan t

  dit komt ook doordat het gras voortaan in het voorjaar gescheurt moet worden van brussel, wat een te zotte maatregel is,.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  wat een onzinnige reactie van de natuur organisaties om een gedeelte van de gewassen niet te oogsten, zijn ze alweer de paniek van vorig jaar vergeten? Iedereen shreeuwde toen zo hard over voedsel tekorten, was ook de schuld van de boer, en nu moet die zelfde boer een gedeelte niet oogsten wat een idioten ! Blij dat ik niet meer in Nederland boer !!!

 • no-profile-image

  gert

  Natuurorganisaties willen de kool en de geit sparen,hier hebben de weide -en akkervogels geen schijn van kans,volop buizerds,kraaien,haviken,sperwers en vossen,ook jonge hazen redden het niet,de weilanden worden gewoon schoon geveegd

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.