Home

Achtergrond 162 x bekeken

Overname Essent aan zijden draadje

Het lot van de overname van energiebedrijf Essent door het Duitse RWE ligt vandaag in handen van de provincie Noord-Brabant.

Juist de enige aandeelhouder die de overname in zijn eentje kan tegenhouden dreigt dat te doen. Onverwacht werden de Brabantse Provinciale Staten de afgelopen maanden steeds kritischer over de miljardendeal.

Noord-Brabant is met 30,8 procent de grootste aandeelhouder van Essent. De overname door RWE gaat alleen door als de Duitsers 80 procent van de aandelen krijgen. Een Brabants nee is funest. Tot dusver stemmen in Brabant alleen coalitiepartij CDA en eenmansfractie D66 definitief in met de verkoop.

Verrassend genoeg groeiden de marktdenkers van de Brabantse coalitiepartij VVD de laatste tijd uit tot een zeer kritisch volger van het proces. De liberalen hebben donderdagavond na het allerlaatste fractieberaad hun vermoedelijk doorslaggevende keuze gemaakt maar wilden nog niks verklappen.

Het standpunt van de andere collegepartij PvdA is nog afhankelijk van het debat vrijdag in de Staten, zei woordvoerder Piet Verrijt donderdagavond. De partij van verantwoordelijk gedeputeerde Annemarie Moons eist zoveel mogelijk garanties dat Essent bij RWE blijft investeren in duurzame energie, legde hij uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.