Home

Achtergrond 203 x bekeken

Noodtoestand in vervuild Sofia

De regering van Bulgarije heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Sofia wegens aanhoudende problemen met de huisvuilinzameling. In grote delen van de twee miljoen inwoners tellende stad wordt vrijwel geen vuilnis meer opgehaald.

Begin maart zegde de gemeente eenzijdig de contracten op met enkele ophaalbedrijven, omdat die in gebreke zouden blijven. Vooral in de buitenwijken stapelt het afval zich op. Volgens de regering is de gemeente niet in staat de problemen op te lossen.

Uit onderzoek zou blijken dat de situatie zo ernstig is dat de volksgezondheid en het milieu in gevaar zijn. Daarmee is volgens premier Sergei Stanisjev de nationale veiligheid in het geding en is ingrijpen gerechtvaardigd. Een speciaal crisisteam gaat de schoonmaak van de stad leiden. Het team mag daartoe materieel en mankracht vorderen bij ophaalbedrijven. Verder zijn de bouw van een afvalcentrale en de aanleg van een nieuwe stortplaats tot nationale projecten verklaard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.