Home

Achtergrond 160 x bekeken

Niks mis met leren van een vak

Vakmanschap is meesterschap, maar veel Nederlanders denken daar anders over.

Alleen als hun kind slecht scoort op de cito-toets, moet het maar iets met de handen gaan doen. Dat moet anders, vindt het Hoofdbedrijfschap Ambachten, dat donderdag begon aan een campagne om het imago van de vakman te verbeteren.

In het rapport 'de ambachtseconomie, bekend maar ongekend' wordt niet gepleit voor het in ere herstellen van de goede ouderwetse ambachtsschool, maar wel voor een betere doorstroming van kinderen die kiezen voor beroepsonderwijs. Ook zou er een titel 'meester in het ambacht' moeten komen om de vakman de erkenning te geven die die verdient.

Jongeren die hun handen willen laten wapperen en al hun talenten willen ontwikkelen moeten daarvoor de kans krijgen. Het Hoofdbedrijfschap Ambachten pleit daarom ook voor praktijkleren, ofwel stages van jongeren in de vele kleine ondernemingen die ons land kent.

Hoewel het rapport stelt dat een echte vakman of vakvrouw nooit om werk verlegen zit, wordt toch gepleit voor een steuntje in de rug van de ambachtelijke ondernemer. "Ambachtelijk werk is arbeidsintensief en leent zich bij uitstek voor een laag btw-tarief.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.