Home

Achtergrond 472 x bekeken

Nieuwe stammen van aardappelvirus Y

Het onderzoeksinstituut PRI in Wageningen heeft nieuwe virusstammen gevonden in Nederland van het aardappelvirus Y.

De keuringsdienst NAK verwacht niet dat dit ingrijpende gevolgen gaat hebben voor de loofvernietigingsdata voor pootaardappelen.

Plant Research International (PRI) van Wageningen UR doet onderzoek naar de toename van het PVY-virus in pootaardappelen. Het onderzoeksinstituut heeft geen nieuwe bladluissoorten gevonden in Nederland.

Wel zijn nieuwe stammen gevonden van het Y-virus, dat wordt overgebracht door bladluizen. Naast de al bekende PVY-N en PVY-O heeft het PRI de nieuwe stammen PVY-NTN en PVY-NWilga geïdentificeerd.

REF-waarden

PRI heeft voor achttien soorten bladluizen de REF-waarden bepaald voor de virusstammen PVY-N, PVY-NTN en PVY-NWilga. REF staat voor relatieve efficiëntiefactor. De REF-waarde geeft aan hoe effectief de verschillende luizensoorten het Y-virus kunnen overbrengen op pootaardappelen.

Plantenviroloog Martin Verbeek van PRI stelt dat bij het bepalen van de REF-waarden wordt uitgegaan van het PVY-N-virus omdat die het meest voorkomt.

"Wij hebben gekeken hoe de REF-waarden van de nieuwe virusstammen uitpakken. De gegevens zijn overgedragen aan de NAK." De keuringsdienst NAK bepaalt de data waarop het loof van pootaardappelen dood moet zijn. De data worden bepaald onder andere door de omvang van de bladluisvluchten en de infectiedruk in het veld, die samenhangt met de REF-waarden.

De keuringsdienst bestudeert de nieuwe REF-waarden, zegt Henk van de Haar, specialist keuringsbeleid bij de NAK. "Het kan zijn dat we door de nieuwe REF-waarden een betere voorspelling kunnen maken van de infectiedruk. Maar ik verwacht niet dat de nieuwe REF-waarden een ingrijpend effect gaan hebben op de loofvernietigingsdata voor de pootaardappelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.