Home

Achtergrond 195 x bekeken 11 reacties

Nieuwe piek in voedselprijzen dreigt door crisis

De huidige financiële crisis brengt het risico met zich mee dat een volgende piek in de voedselprijzen harder aankomt.

Als landen hun neiging tot protectionisme niet onderdrukken, dreigt een nieuwe voedselcrisis met hogere prijzen en grotere tekorten.

Met die waarschuwing komt Gerrit Meester, de Nederlandse voorzitter van het landbouwcomité van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Meester vreest dat de huidige economische teruggang leidt tot een stagnatie in de ontwikkeling en verspreiding van nieuwe kennis voor de verbetering van de voedselopbrengsten in de wereld.

Hij ziet een toenemende neiging tot protectionisme. "Dat kan betekenen dat we straks geconfronteerd worden met extra hoge voedselprijzen. Als straks de groei in India en China weer op gang komt, krijgen we te maken met hogere prijzen en dat komt harder aan."

Meester vreest een terughoudendheid in de toepassing van nieuwe technologieën en mechanismen, die nodig zijn om de voedselproductie te vergroten, zodat er in 2050 genoeg te eten is voor ongeveer 9 miljard mensen. Meester leidt deze week een OESO-conferentie in Praag over de ontwikkeling van duurzame landbouwsystemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g

  Voor wie is deze waarschuwing eigenlijk ?? Ik las al eerder zo,n uitspraak maar wie moet zich daar druk over maken ?

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  het is interessant te zien achteraf wat die voedselcrisis van vorig jaar inhield. Al vanaf het jaar 2000 zijn er berichten dat de voedselvoorraad wereldwijd onrustbarend laag zijn: soms maar voor 12 weken dan voor 10 of 14. Wellicht was de voorraad vorig jaar gezakt naar 6 of 8 weken, maar van een echt tekort was geen sprake. Hooguit was het idee dat bij een wederom lage oogst er wel een tekort zou kunnen ontstaan. Daarom gingen beleggers 'voor de zekerheid' maar investeren in voedsel, en ook in olie en andere grondstoffen. Een wereldvoorraad van slechts enkele maanden kan echter een volmaakt stabiele situatie zijn omdat wij boeren meer voedsel kunnen produceren dan we kunnen verkopen. Het teveel moeten we daarom omzetten in bio-energie. Uiteraard verhogen biobrandstoffen de voedselprijzen. En dat is gunstig want dan kunnen meer boeren een inkomen halen en dat besteden bij de schoenmaker, de onderwijzer,etc. We produceren niet te weinig voedsel om iedereen aan het eten te houden, maar te veel. En zou het geen idee zijn om wat van de landbouwsubsidies te gebruiken om de Amazone op te kopen zodat het regenwoud kan blijven?

 • no-profile-image

  Joep Hermans

  Daar heb je weer de zoveelste hoogleraar die ook weer een duit in het zakje meent te moeten doen.
  Deze Prof dr. ir. Gerrit Meester weet dus echt niet waar hij het over heeft. Er is geen voedselcrisis, er was geen voedselcrisis en er komt geen voedselcrisis, tenminst als je de productie van voedsel aan de boeren overlaat. Als er goede prijzen zijn zal er goed geproduceerd worden, overschotten moeten derhalve weggewerkt worden, (biobrandstioffen)anders ontstaat er geen goede prijs en blijft de productie achter. Maar het lijkt of alleen boeren dat door hebben. Er is ook een groot overschot aan hoogleraren die menen overal een mening over te moeten hebben. Die produceren echter geen kilo mais of rijst. Laat de voedselproductie maar over aan vakmensen uit de praktijk, hier en in andere werelddelen. dan komt het allemaal goed.

 • no-profile-image

  rik

  Dan zitten we nu in een dal,of dat wel goed is, Gerrit Meester is bang voor een nieuwe piek,het is maar net hoe je het bekijkt.De lage prijzen van nu leiden ook niet tot duurzaamheid eerder tot kaalslag

 • no-profile-image

  Leen

  Zouden we dan eindelijk kostendekkende prijzen krijgen?

 • no-profile-image

  pffffff

  Dus als boeren een normale prijs voor producten zouden kunnen krijgen. Dan wordt er gesproken over een dreiging ??? Als boeren ver onder de kostprijs produceren wordt dat normaal gevonden. Als er door boeren wat verdient zou worden is dat een dreiging. Voor niks gaat de zon op. Ook boeren zouden graag wat geld overhouden.Als je winst maakt is het ook veel gemakkelijker om in het milieu te investeren.

 • no-profile-image

  gert

  FISHER BOEL zegt dat er in de EU zveel voedsel weggegooid wordt,er wordt teveel verspild ,wat is er eigenlijk aan de hand?

 • no-profile-image

  Paul

  Een flesje mineraalwater kost in de supermarkt het dubbele van een liter melk, waaraan wel vele eisen gesteld worden.
  Laat die voedselcrisis maar komen. Ook voor LTO een taak om zorgen dat de politiek weer trots op de landbouw wordt, en financieel gewaardeerd. Helemaal eens met vorige sprekers over kostprijs.

 • no-profile-image

  profeet

  De voedselprijzen kunnen nog makkelijk ver-tien-voudigen. Je zult eens zien wat voor positief effect dat heeft op onbenullige-regeltjes-drift, bemoeizucht, betutteling door de overheid. Als ze hun handen vol hebben om hun inwoners in leven te houden omdat het voedsel kostbaar is of zelfs een voedselschaarste is dan kan al deze ongein allemaal overboord en kunnen we weer terug naar de basis: voedsel kleding en onderdak. De gemiddelde alles verspillende consument krijgt dan als donderslag bij heldere hemel zijn verstand weer terug.
  Let op mijn woorden!

 • no-profile-image

  realist

  Piek ? Wil deze heer vertellen dat er nu realistische prijzen betaald worden ?
  Als boeren een prijs uitbetaald krijgen boven de kostprijs. Noemt men dat een piek ???

 • no-profile-image

  Theo

  Hebben we hier te maken met een stelletje slaven drijvers? De hoogte van de opbrengstprijzen voor de boeren is dramatisch laag! De markt bepaalt de prijs stelt men steeds. Maar de markt wordt bepaalt door de politiek!!!!, dit door regelgeving. Deze is er op gericht dat er altijd voldoende voedsel is voor de bevolking en tegen een zolaag mogelijke prijs!!!!! Dit is meestal door geschoten en zijn er maar zelden meer redelijke opbrengstprijzen meer. Men kan veel eisen stellen aan welzijn en milieu, maar als men voor het produkt niet wil betalen houd het gewoon op! Er is maar een ding dat voor voedsel moet gelden!! Een kostprijsdekkende vergoeding voor de producent!!!! Dat is duurzaam, anders moet je, je mond daar voor altijd over dicht houden!!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.