Home

Achtergrond 374 x bekeken

Netwerk illegale bestrijdingsmiddelen opgerold

De Duitse autoriteiten zijn bij een gezamenlijke actie van verschillende deelstaten een handelsnetwerk in illegale bestrijdingsmiddelen op het spoor gekomen.

De middelen waren vooral bestemd voor de sierteelt. Daarnaast stuitte de inspectie op een grote partij nicotinesulfaat, dat wordt gebruikt ter bestrijding van bloedluis in de pluimveehouderij. Het illegale middel zou zijn geïmporteerd uit China.

Een inwoner van Hamburg, P., wordt ervan verdacht de middelen te hebben ingevoerd met het doel ze door te verkopen aan bedrijven in Duitsland en andere EU-lidstaten. In februari werden bij P. al 300 kilo aan illegale bestrijdingsmiddelen in beslag genomen, alsmede zijn computer.

Nader onderzoek voerde naar locaties in de Hamburgse haven, en ook in Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen. Enkele tonnen aan illegale middelen werden daarbij in beslag genomen.

Sierteelt

Aanwijzingen dat de middelen zijn toegepast bij de teelt van voedingsgewassen zijn er tot dusver niet. Het gaat vooral om chemicaliën voor de sierteelt. Ruim 200 bedrijven zouden van de diensten van de handelaar gebruik hebben gemaakt.

Bij P. werd ook 19,4 ton nicotinesulfaat aangetroffen. P. leverde onder meer aan agroservicebedrijf Lokhorst Pluimvee en Agriservice, waar de AID eind januari 1.600 liter nicotine en andere illegale ontsmettingsmiddelen in beslag nam. Eigenaar Willem Lokhorst bekende de handel in nicotine. Volgens hem zijn er geen goede alternatieven om bloedluis te bestrijden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.