Home

Achtergrond 241 x bekeken 2 reacties

Nederlandse steun voor cocaboeren

Met Nederlandse en Amerikaanse hulp haalt de Colombiaanse regering cocaboeren in een voormalig bolwerk van de linkse guerrillagroep FARC over om geen coca meer te telen.

Een zware klus: de boeren waren gewend duizenden euro's per maand te verdienen en moeten nu op een houtje bijten. Het leger vecht op een paar kilometer afstand tegen de FARC.

Nederland en de Verenigde Staten geven financiële steun aan tijdelijke voedselhulp, de aanleg van moestuinen, de start van legale teelten, zoals mais, rijst en suikerriet, en de opbouw van een veestapel. De Colombiaanse staat voert de projecten uit en draagt ook financieel bij. Er worden scholen gebouwd of de bestaande worden verbeterd. Hetzelfde geldt voor geneeskundige voorzieningen.

Vistahermosa is een van de zes gemeenten aan de voet van het Macarenagebergte in Centraal-Colombia, waar het project uitgevoerd wordt. Aan de rand van het dorp met ruim 20.000 inwoners zit het leger. Van daaruit worden militaire acties tegen de FARC-milities in het gebied georganiseerd.

Projectleider Elvaro Balcázar: "Eerst moet het gebied veilig zijn. Op dat moment kunnen wij pas aan de slag.'' De regering heeft de cocaplanten in het gebied vernietigd. Coca is de grondstof voor cocaïne. De FARC bekostigt mede met de cocaïnehandel de strijd. Door het vernietigen van de planten zitten de mensen zonder inkomsten.

Niet alleen de gigantische achteruitgang in inkomen is een verandering voor de mensen, maar ook wat in Colombia heet: de aanwezigheid van de staat. Jarenlang was de guerrilla de autoriteit. Van moorden tot en met huwelijksproblemen, alles werd aan de plaatselijke FARC-commandant voorgelegd en die sprak recht.

Burgemeesters mogen nu geen gemeenschapsgeld meer in eigen zak steken en moeten financieel bijdragen aan openbare projecten als scholen. Zodoende krijgt de bevolking vertrouwen in de overheid. Maar het belangrijkste is dat mensen snel weer op eigen benen kunnen staan. De steun houdt aan het eind van het jaar op.

Nederland en de Verenigde Staten willen geen ruchtbaarheid geven aan de steun die ze geven en doen daarom geen uitspraken erover. De reden is dat mensen vertrouwen moeten krijgen in hun eigen overheid. Veel mensen denken dat alleen buitenlandse regeringen bereid zijn om hen te helpen.

Daniel Escobar is een van de deelnemers aan het project. "Hopelijk blijft het leger hier en houdt het de FARC op een afstand'', zegt hij. "Want als de guerrilla terugkomt, wordt er met ons afgerekend, omdat we met de staat hebben samengewerkt.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Ook nederlandse hulp voor de papaverboeren in Afghanistan,straks ook nog hulp voor de eigenaren van coffeeshops,waar zo,n klein landje toch groot in kan zijn

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    Feitelijk zijn er vreemde situaties: het beleid pakt zo uit dat de legale teelten geen geld opbrengen en dat met illegale teelten - coca en opium - torenhoge winsten zijn te behalen. Het op allerlei manieren tegenwerken van ongewenste teelten doet veel meer schade dan goed. Het belangrijkste argument lijkt mij dat de maffia belang er bij heeft dat de situatie zo blijft. Hoe illegaler, hoe hoger de verdiensten. Dat er af en toe eens iemand gepakt wordt is een onbetekenend detail voor hen. Het tijdelijk wat hulp verlenen is natuurlijk totaal zinloos. Wil er werkelijk iets veranderen dan zal er werkelijk uitzicht op markttoegang en rechtvaardige prijzen moeten komen voor arme boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.