Home

Achtergrond 152 x bekeken

Nederlanders voelen weinig voor Koningendag

Prins Willem-Alexander is klaar voor het koningsschap. Dat vindt 70 procent van de Nederlanders, zo blijkt vandaag uit gegevens van onderzoeksbureau Tangram Advies & Onderzoek.

Maar slechts weinig mensen (13 procent) vinden dat koninginnedag dan Koningendag moet worden.

Van de zeshonderd ondervraagden twijfelt 16 procent of de prins aan de verantwoordelijke baan toe is en vindt 3 procent dat hij er niet klaar voor is.

De meeste mensen vinden een troonswisseling geen reden om Koninginnedag te verplaatsen. 47 Procent wil vasthouden aan 30 april. Het verplaatsen van de feestdag naar de verjaardag van Willem-Alexander ziet 16 procent als een mooi eerbetoon aan de koning. Het wijzigen van de naam na de machtswisseling vindt 44 procent geen goed idee. Oranjedag als nieuwe naam ziet 35 procent zitten en 13 procent gaat voor Koningendag.

Een meerderheid (64 procent) beschouwt Koninginnedag als een leuk volksfeest, 25 procent noemt het een vorm van vaderlandsliefde en 20 procent ziet het als eerbetoon aan de koningin. Voor slechts 12 procent betekent het niets en 11 procent vindt het een commerciële bedoening.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.