Home

Achtergrond 174 x bekeken

NFO: hagelbomen Betuwe herstellen goed

De fruitbomen in de Betuwe die op 22 juni beschadigd werden door zware hagel, lijken geen meerjarige schade opgelopen te hebben.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) signaleert een gunstig herstel van de meeste bomen. De sector was bevreesd dat de ongekend zware hagelbui tot langdurige omzetderving zou leiden. De bui leidde in korte tijd voor forse schade in circa 350 hectare appels en peren in het gebied.

Na een gunstige droge koude winter en rustige bloei durven telers nu uit te gaan van een vrijwel normale oogst. "Van de winter zagen we al dat de wonden op de bast goed geneesden. We hebben nu een goede bloei gehad, zonder echte vorst, zodat de boom geen stress heeft", zegt Frans van Brandenburg, voorzitter van NFO Midden Nederland. Van circa 40 tot 50 hectare jonge aanplant moet nog afgewacht worden hoe de kankerdruk zal uitpakken.

Wel signaleert Van Brandenburg een mindere knopvorming op eenjarige takken. Het betekent ook dat telers extra handelingen moeten verrichten in de boomgaard. Takken die door schade aan de bast niet goed ontwikkelen, knipt hij weg.

Volgens Johan van Haarlem, voorzitter van de NFO, zijn de bomen boven verwachting hersteld. In het proefcentrum in Randwijk lopen nog onderzoeken naar het herstel, maar het beeld in de teelt is gunstig. "In februari was ik nog in Randwijk, en daar schrok ik van de bomen." Nu lijken de signalen gunstig.

Landelijk is het beeld in de bloei gunstig geweest, meldt NFO. De uitbundige lente in april heeft de teelt vervroegd. Van Haarlem: “Het is een vroege bloei, we lopen al weer enkele weken voor op het normale beeld in het voorjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.