Home

Achtergrond 149 x bekeken

NAK keurt scherper op aardappelafvalhopen

De keuringsdienst NAK voert extra controles uit op het afdekken van aardappelafvalhopen.

Dat meldt het Masterplan Phytophthora. Sinds tien jaar daalt het aantal overtredingen van de afdekplicht. Die trend stagneert, schrijft het masterplan in een informatiefolder.

“Dat ligt niet aan het handhavingssysteem met gele en rode kaarten. Dat werkt. Telers die eerder in de fout gingen houden zich daarna goed aan de regels. Er komen echter steeds nieuwe overtreders bij. Daarom wordt op verzoek van de sector de controles opgevoerd. Afvalhopen moeten vóór 15 april zijn afgedekt. Vorig jaar zijn drie rode kaarten uitgedeeld, hetgeen leidt tot een zitting voor het tuchtgerecht en een geldboete", zo meldt het masterplan.

Het masterplan vindt het afdekken van afvalhopen van groot belang. “Dat werd pijnlijk duidelijk in 2007 in Frankrijk en België. Daar geldt geen afdekverplichting. Daar werden al heel vroeg in het seizoen besmettingen met phytophthora gevonden, die te herleiden waren naar onafgedekte afvalhopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.