Home

Achtergrond 263 x bekeken

Minas-aanslag kan worden opgelegd aan maat van maatschap

Een belastingaanslag is alleen rechtsgeldig als deze is opgelegd aan de juiste persoon.

Met deze vuistregel uit het belastingrecht heeft een agrariër geprobeerd om naheffingsaanslagen in de fosfaatheffing, stikstofheffing en bestemmingsheffing te voorkomen. Volgens hem hadden de naheffingsaanslagen opgelegd moeten worden aan de maatschap en niet aan hem persoonlijk.

De Hoge Raad deelt dit standpunt echter niet. Minas-aanslagen kunnen volgens onze hoogste rechtsinstantie worden opgelegd aan een maat van de maatschap.

De aan de Hoge Raad voorgelegde zaak is kort samengevat de volgende:

Aan belanghebbende zijn over 1998 Minas-naheffingsaanslagen opgelegd. Belanghebbende heeft aangevoerd dat niet hij, maar de tussen hem en zijn zoon bestaande maatschap belastingplichtig is. Zowel het gerechtshof te Leeuwarden als de Hoge Raad stelt belanghebbende in het ongelijk. De inspecteur mag in beginsel ervan uitgaan dat de persoon die is geregistreerd onder het mestnummer – in dit geval belanghebbende – het landbouwbedrijf voert. Op deze persoon rust de verplichting om aangifte te doen. Indien hij dit niet doet en vervolgens de aan hem opgelegde naheffingsaanslag wil betwisten op de grond van een onjuiste tenaamstelling van die aanslag, rust op hem de bewijslast. Het betoog van belanghebbende dat de landbouwonderneming wordt gedreven door een maatschap, is daartoe onvoldoende. Ook in geval een landbouwonderneming wordt gedreven door een maatschap, kan immers aan één van de maten een aanslag worden opgelegd.

Meer informatie: HR 3 april 2009, 42.476

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.