Home

Achtergrond 427 x bekeken 4 reacties

Melkquotum niet verder verruimen

De quotumuitbreiding in de EU leidt tot daling van de melkprijzen. Door de recessie gaan de prijzen nog sterker onderuit. Onderzoeker bij het LEI Roel Jongeneel pleit voor aanbodbeheersing.

Met de gezondheidscheck van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid werd eind vorig jaar besloten om de melkquota jaarlijks met 1 procent uit te breiden. De stapsgewijze quotaverruiming moest zorgdragen voor een zogenaamde zachte landing. De melkveehouderij zou zo geleidelijk aan kunnen wennen aan een situatie zonder melkquota.

In een recente studie die door Wageningen Universiteit samen met het Franse LEI (Inra) werd uitgevoerd, hebben we voorspeld dat de quotumuitbreiding in de EU tot een melkprijsdaling van circa 9 procent zou leiden. Jaarlijks kost dat de Europese melkveehouders zo’n slordige 2 miljard euro. Er zijn ook gevoeligheidsanalyses uitgevoerd, die laten zien dat het evenwicht op de zuivelmarkt vrij fragiel is. Kleine veranderingen in vraag en/of aanbod hebben grote gevolgen voor de prijzen. Dat is precies wat we vandaag zien.

Wat niemand tot voor kort kon voorzien is dat er een wereldwijde recessie zou komen. Als gevolg daarvan zijn de prijzen nog veel sterker onderuit gegaan dan verwacht. De zachte landing lijkt daarmee eerder een noodlanding te worden. In de VS heeft de overheid daarom inmiddels aangekondigd zijn melkveehouders met extra betalingen te gaan steunen. Als dat gebeurt moet het écht erg zijn, want de Amerikanen zijn zuinig op hun belastinggeld.

Daarnaast heeft onder druk van de omstandigheden een aantal zuivelcoöperaties de handen ineen geslagen. Gezamenlijk hebben ze een programma opgestart om de veestapel te reduceren. Daarmee voeren ze in de VS een commerciële aanbodbeheersing in nog voordat we de productiebeheersing in de EU hebben afgeschaft!

Wat moet er gebeuren? De EU moet de oude schoenen niet weggooien alvorens ze zeker weet of de nieuwe wel passen. Het quota-instrument nog even behouden dus en flexibel met de quotumuitbreiding omgaan. Als de prijzen te sterk dalen kan beter even van verdere quotumtoename worden afgezien. Het is beter het aanbod te beheersen en zo voor een faire prijs te zorgen dan er belastinggeld tegenaan te gooien. Dat laatste is op dit moment elders in de economie hard genoeg nodig.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Er zal altijd een vorm van quotering blijven.Als LTO dat negeerd zal dat er enkel toe leiden dat de boeren de macht die nu voor het oprapen ligt weggeven aan de zuivelfabrieken.

 • no-profile-image

  gert

  quotumverruiming of afschaffing leidt alleen maar tot lage melkprijzen en de het einde van veel melkveebedrijven,de consument en de supers zullen hiervan profiteren

 • no-profile-image

  gli

  Mogelijk dat er nu wat meer boerenondernemers zijn die inzien dat het verstandig is de productie wat te reguleren. Maar zou dat ook zo blijven als de afzet beter wordt? Welnee! Op dat moment roept men weer heel hard dat we marktgericht moeten denken en gaat men weer tegen de klippen op melken!
  Of zou het angelsaksisch denken terrein verloren hebben aan het rijnlandse?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Productiebeheersing is de enigste oplossing om te komen tot een betere opbrengstprijs! Anders wordt de zachte landing inderdaad een noodlanding met heel veel slachtoffers.

Of registreer je om te kunnen reageren.