Home
Achtergrond
427 x bekeken
4 reacties
Melkquotum niet verder verruimen
De quotumuitbreiding in de EU leidt tot daling van de melkprijzen. Door de recessie gaan de prijzen nog sterker onderuit. Onderzoeker bij het LEI Roel Jongeneel pleit voor aanbodbeheersing.
Met de gezondheidscheck van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid werd eind vorig jaar besloten om de melkquota jaarlijks met 1 procent uit te breiden. De stapsgewijze quotaverruiming moest zorgdragen voor een zogenaamde zachte landing. De melkveehouderij zou zo geleidelijk aan kunnen wennen aan een situatie zonder melkquota.
In een recente studie die door Wageningen Universiteit samen met het Franse LEI (Inra) werd uitgevoerd, hebben we voorspeld dat de quotumuitbreiding in de EU tot een melkprijsdaling van circa 9 procent zou leiden. Jaarlijks kost dat de Europese melkveehouders zo’n slordige 2 miljard euro. Er zijn ook gevoeligheidsanalyses uitgevoerd, die laten zien dat het evenwicht op de zuivelmarkt vrij fragiel is. Kleine veranderingen in vraag en/of aanbod hebben grote gevolgen voor de prijzen. Dat is precies wat we vandaag zien.
Wat niemand tot voor kort kon voorzien is dat er een wereldwijde recessie zou komen. Als gevolg daarvan zijn de prijzen nog veel sterker onderuit gegaan dan verwacht. De zachte landing lijkt daarmee eerder een noodlanding te worden. In de VS heeft de overheid daarom inmiddels aangekondigd zijn melkveehouders met extra betalingen te gaan steunen. Als dat gebeurt moet het écht erg zijn, want de Amerikanen zijn zuinig op hun belastinggeld.
Daarnaast heeft onder druk van de omstandigheden een aantal zuivelcoöperaties de handen ineen geslagen. Gezamenlijk hebben ze een programma opgestart om de veestapel te reduceren. Daarmee voeren ze in de VS een commerciële aanbodbeheersing in nog voordat we de productiebeheersing in de EU hebben afgeschaft!
Wat moet er gebeuren? De EU moet de oude schoenen niet weggooien alvorens ze zeker weet of de nieuwe wel passen. Het quota-instrument nog even behouden dus en flexibel met de quotumuitbreiding omgaan. Als de prijzen te sterk dalen kan beter even van verdere quotumtoename worden afgezien. Het is beter het aanbod te beheersen en zo voor een faire prijs te zorgen dan er belastinggeld tegenaan te gooien. Dat laatste is op dit moment elders in de economie hard genoeg nodig.
Administrator
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.