Home

Achtergrond 200 x bekeken

'Marktaandeel geen rol in NMa-toets bundeling'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) toetst plannen voor komkommerbundeling in Limburg op de verkoopstrategie.

Het marktaandeel speelt geen rol, zegt advocaat Eric Janssen van de betrokken afzetorganisaties. De vraag of een machtspositie ontstaat door de samenwerking van ZON, Komosa en Sun Quality speelt geen rol, stelt Janssen. Volgens de mededingingsspecialist geniet de landbouw een vrijstelling voor concentratiezaken. Dat zou al gebleken zijn door extern onderzoek in opdracht van het Productschap Tuinbouw (PT).

"Bij de plannen van landelijke bundeling door K8 heeft het PT een juridisch onderzoek laten doen. Toen bleek het marktaandeel al geen probleem op te leveren. Voor ons was het al snel duidelijk dat dit dus geen belemmering was", zegt Janssen.

De NMa kijkt volgens de advocaat naar twee zaken. Eerst moet de NMa aangeven of het juist is dat de vorming van de Associatie van Producentenorganisaties (APO) buiten de regels voor concentratie vallen. Daarnaast kijkt de NMa naar de verkoopvorm.

Verkoopvorm

Janssen: "De discussie draait erom of je gezamenlijk mag overleggen over de verkoopprijs, maar je kunt geen APO vormen zonder over de prijs te praten, is mijn opvatting. De Brusselse GMO-regels zijn hier onduidelijk over."

In België en Italië zijn al soortgelijke constructies met aanbodsbundeling, maar volgens Janssen valt hier niets van te leren. "Ik denk dat daar uit politiek oogpunt geen standpunt over is bepaald."

Volgens Janssen zijn de bundelingsplannen in Limburg al besproken met het PT. Zonder dat er nog een officiële aanvraag voor een APO is gedaan, bleek na een aantal gesprekken dat het PT akkoord zou gaan. Wel wil het PT dat de NMa de plannen bekijkt.

De aanvraag is circa een maand geleden gedaan. Normaal reageert de NMa binnen twee weken. "Ik denk dat ze zelf worstelen met de materie. De GMO-wetgeving is heel specifiek voor de landbouw." Janssen houdt er rekening mee dat de NMa zegt niet bevoegd te zijn. "Dan moet Brussel de regels toelichten."

Of registreer je om te kunnen reageren.