Home

Achtergrond 330 x bekeken

Maisareaal dit jaar 5 procent kleiner

Het totale Nederlandse maisareaal zal dit jaar naar verwachting terugzakken naar 230.000 hectare, het niveau van 2002.

Volgens de meitelling bedroeg het totale Nederlandse maisareaal in 2008 nog 242.000 hectare. Dit meldt zaadleverancier Innoseeds.

"Korrelmais is uit", vertelt René Boons, product manager mais bij Innoseeds. "Van onze klanten in Brabant en Oost-Nederland horen we dat de aandacht vooral uitgaat naar snijmais. Daarnaast is sprake van een toegenomen uitzaai van zomergranen." Vooral in gebieden waar korrelmaisteelt een belangrijke plaats inneemt is de krimp volgens Innoseeds het sterkst. "Korrelmais is altijd al competitief met zomergranen."

Jos Groten van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) geeft aan niet verbaasd te zijn door het bericht van Innoseeds. "In 2007 was er te weinig korrelmais, daardoor gingen de prijzen omhoog. Vorig jaar was er meer korrelmais en waren de opbrengstprijzen maar matig."

Jos Groot Koerkamp, manager voedergewassen bij Limagrain herkent zich in grote lijnen in het bericht van Innoseeds. Als is hij er niet zeker van dat er meer zomergraan wordt geteeld dan andere jaren. "Als dit zo is, wijt ik dit meer aan het feit dat er afgelopen jaar minder wintergraan is gezaaid."

Groot Koerkamp merkt wel dat veehouders in het Noorden minder mais zaaien. Hier komt gras voor in de plaats. ”Veel veehouders hadden afgelopen jaar moeite om vooral de late maisrassen te oogsten”, vertelt hij. "Een aantal veehouders kiest er daarom voor om dit jaar mais aan te kopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.