Home

Achtergrond 231 x bekeken

Lentegevoel begint langzaam effect te krijgen op beurzen

Bedrijven in de AGD-index maakten een betrekkelijk stabiele week mee.

Het Ierse zuivelconcern Kerry Group liftte mee op een korte Ierse beurseuforie. Lagere areaalsverwachtingen voor mais, soja en tarwe enerzijds en groter dan verwachte graanvoorraden anderzijds hadden de grootste invloed. Uitschieters in negatieve zin zijn Bongrain en de chemische concerns BASF, Yara en Bayer die op weekbasis meer dan 5 procent inleverden.

De sector wordt volgens analisten hard geraakt door de crisis. BASF maakte bekend geen sterke winstgroei te verwachten. Het Franse zuivelconcern Bongrain maakte eerder bekend in 2008 77 procent minder winst te hebben gemaakt en onderzoekt welke fabrieken te verkopen. Het concern krijgt van analisten overwegend een neutrale tot negatieve beoordeling, vooral vanwege zorgen over de kredietwaardigheid. Concurrent Kerry Group uit Ierland maakte een positieve beursweek mee en zag de waarde 8,3 procent stijgen. Het bedrijf profiteerde vooral van een positievere stemming op de Ierse aandelenbeurs.

Het ministerie van landbouw in de VS, USDA, kwam naar buiten met areaalramingen en voorraadgegevens. Amerikaanse boeren gaan volgens het rapport minder soja, mais en tarwe inzaaien, wat mogelijk leidt tot hogere prijzen voor agrarische grondstoffen. Tegelijk zijn op dit moment graanvoorraden 8 procent hoger dan een jaar eerder, waardoor op dit moment prijzen onder druk komen te staan.

Handelsondernemingen Bunge en ADM leverden maandag dan ook fors in op de beurzen, evenals bedrijven die leveren aan boeren, zoals Syngenta, Monsanto en mechanisatieconcerns CNH en John Deere. De Amerikaanse economie bleek later echter in betere vorm te zijn dan verwacht, waardoor de koersen daarna weer stegen. Misschien zijn dit de eerste tekenen van nieuwe groei.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.