Home

Achtergrond 246 x bekeken 10 reacties

LTO: veel veebedrijven nu illegaal

Grote aantallen veebedrijven zijn in feite illegaal. Die conclusie trekt LTO Nederland uit de recente uitspraken van de Raad van State.

Dat de Raad van State vergunningen vernietigde die provincie Noord-Brabant aan 2 veebedrijven in de Peel waren verleend heeft zeer verstrekkende gevolgen. Dat concludeert LTO in een notitie die gisteravond naar de Tweede Kamer is gestuurd, met het oog op een spoeddebat vanavond.

De Raad van State vindt dat deze Natuurbeschermingswetvergunningen op onjuiste gronden zijn verleend. LTO concludeert uit die uitspraak dat alle veebedrijven en ook veel niet agrarische activiteiten nabij Natura 2000-gebieden een NB-wetvergunningen moeten aanvragen, en die vervolgens niet krijgen omdat hun verzurend effect te groot is. Want uit de uitspraak van de RvS concludeert LTO dat niet alleen de uitbreiding maar ook het bestaand gebruik van die bedrijven vergeleken moet worden met de situatie in de natuur toen die bedrijven en activiteiten er nog niet waren. Op die basis krijgt vrijwel geen enkel bedrijf nog een NB-wetvergunning.

Door deze uitspraak is een onaanvaardbare situatie ontstaan, aldus LTO. De implicaties van de wetgeving en de aanwijzing van Natura 2000-gebieden zijn volstrekt onderschat. Niet alleen de ontwikkeling van bedrijven staat nu op het spel, maar zelfs hun voortbestaan.
LTO vraagt de Tweede Kamer alle bestaande bedrijven van rechtswege van een NB-wetvergunning te voorzien. Dan zijn ze weer legaal.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is te hopen dat Geert snel aan de macht komt, misschien stopt hij het getreiter van links Nederland en de grachtengordel. Zij hebben de opkomst van Geert aan zichzelf te danken.

 • no-profile-image

  boerin

  Er zijn weinig mensen die letterlijk kunnen eten van de natuur. Zolang er mensen zijn op aarde wordt er gegeten, vlees en zaden en bladen. Het is niet alleen de veehouderij ook de akkerbouw ed worden geremd met voedselproduktie.
  Nieuwe aangelegde "natuurgebieden" ruimt nog meer boeren op. Er is nu nog genoeg voedsel aan het andere eind van de wereld; maar over 25 jaar ook nog ??? Over 25 jaar is in Nederland hongersnood, als de helft van de voedsel-produktie is opgeruimd voor woestenij. Kunnen de gebieden dan weer drooggelegd en ontgonnen worden ! Ooit van energie-verspilling gehoord ? En de zure regen was er nog steeds want dan blijkt dat de industrie de oorzaak van de smog is. En al die recre-erende mensen met hun auto's met de fiets of paard achterop !

 • no-profile-image

  kippenboer

  ik zou maar niet te hard op wilders hopen, die houdt er ook behoorlijk negatieve meningen op na over de intensieve veehouderij. Een rechtse Marianne Thieme in de vorm van Geert Wilders lijkt me wat dat betreft ook geen pretje.

 • no-profile-image

  jan

  ZLTO en LLTB wilden bedrijven dicht tegen Natura 2000 gebieden sluiten, om de rest meer perspectief te geven. Hoe kun je dan blijven volhouden dat je de belangen van je achterban behartigt, terwijl daar ook de leden zitten?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Prachtig, die reacties. Ooit er aan gedacht dat dit gewoon voortkomt uit de wil van de bewoners van het land waar je in woont? Zij kiezen voor een wat schonere lucht, bijvoorbeeld. Het wordt tijd dat de sector echt eens gaat innoveren en er voor zorgt dat het wat schoner gaat produceren. Alleen dan is er een toekomst voor de agro-industrie.

 • no-profile-image

  Jan

  De ZLTO bestuurders beschikken toevallig ZELF allemaal over een Natuurbeschermingswetvergunning. Hoe kan dat?????????? Hoezo integriteit?! ?!?!?!?

 • no-profile-image

  sdelange

  Dit kan alleen nederland maar overkomen De natuur is al 10 jaar belangrijker dan de boeren die het landschap hebben gemaakt en oderhoudenWij zijn uit nederland vertrokken om dit onzinnige gedoe te ontlopen met al die onzinnige natuur plannen Zou zeggen WELKOM in canada

 • no-profile-image

  gert

  asielzoekers worden gelegaliseerd met een generaal pardon,boeren zijn nu illegaal ,de wereld op z,n kop,de boeren worden straks nog de zee ingedreven

 • no-profile-image

  gert

  De millieutaliban heeft Nederland verovert,onze troepen zitten in Afghanistan,helemaal verkeerd.Wat betekent rechtszekerheid nog voor een boer?Het is geen wonder dat de PVV het zo goed doet in de peiling,Wilders hoeft helemaal geen campagne te voeren,daar zorgt de rest van de politiek en ambtenarij wel voor.

 • no-profile-image

  gert

  De boer wordt steeds verder in het nauw gedreven met Natura 2000 en EHS,ook met lage prijzen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.