Home

Achtergrond 249 x bekeken

LLTB begrijpt niets van afwijzen vorstschade

De Limburgse Land­en Tuinbouw Bond (LLTB) noemt de argumenten van het ministerie van LNV om niet tot vorstschade­vergoeding over te gaan onjuist.

Volgens de bond dreigt een aan­tal preitelers het loodje te leggen door de langdurige omzetder­ving. De minister stelt ten onrechte dat vorst in de winter nu eenmaal voorkomt, oordeelt een LLTB­woordvoerder. ”Ammehoela. Het is bijzonder dat het in Limburg harder vriest dan 20 graden Cel­sius. Dat is sinds 1965 niet meer voorgekomen.”

Het ministerie verwijst in de brief aan LTO Nederland dat an­dere telers voorzorgsmaatregelen hadden genomen, zodat schade te voorkomen had kunnen worden. Dat maakt de vorstschade per de­finitie niet tot calamiteit, aldus de woordvoerder van LNV.LLTB is het daar niet mee eens. ”Het afdekken van de percelen prei is niet om vorstschade te voorkomen, maar om sneller te kunnen oogsten na de vorstperio­de. De prei is winterhard. De plas­tic is niet bedoeld om de extreme vorst te voorkomen. Niemand wist dat prei hier niet tegen kon.” Ook kiezen preitelers er vaak voor om niet af te dekken om ge­wasschade te voorkomen. Klap­perende plastic kan tot bladbreuk leiden.

Meer dan honderd telers heb­ben schade gemeld door de stren­ge vorst begin januari. Een aantal van hen dreigt zonder compensa­tie het loodje te leggen, denkt LLTB.Hoeveel bedrijven in financiële problemen komt, is niet duidelijk. Vooral grote bedrijven met alleen prei blijken kwetsbaar voor de schade. ”Voor de kleinere ge­mengde bedrijven is het ook een hard gelach, maar zij hebben de kans de klap op te vangen met andere producten. ” LLTB zegt ook verbolgen te zijn over het antwoord van de minis­ter. De brief was uiterst beknopt, terwijl de vorstschade-aanvraag met uitvoerige argumenten werd aangevraagd. De sector voelt zich daardoor niet serieus genomen. LLTB wil nu Tweede Kamerle­den benaderen om alsnog tot een regeling voor de getroffen telers te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.