Home

Achtergrond 188 x bekeken 3 reacties

Koopmans legt zich niet neer bij meetdiepte nitraat

Nederland kan de hoeveelheid nitraat ook lager meten dan in de bovenste meter van het grondwater.

Dat betoogde CDA-Kamerlid Ger Koopmans vanochtend opnieuw, bij het vervolg van het debat over het mestbeleid voor de komende jaren.

De CDA’er wil hier vanavond, bij een plenaire voortzetting, een motie over indienen. Volgens Koopmans staat in geen enkele EU-richtlijn hoe diep lidstaten het nitraatgehalte moeten meten. Hij kan rekenen op steun van de VVD en vermoedelijk ook de SGP.

Koopmans bepleit al langer een lagere meetdiepte, maar heeft van opeenvolgende kabinetten steeds nul op rekest gekregen. "Ik laat dit nooit los", sprak hij vanochtend strijdvaardig.

Maar minister Gerda Verburg liet hem weer met lege handen achter. Volgens Verburg geeft meten op 1 meter de beste indicatie van de effecten van het gevoerde beleid. Bovendien is dieper meten veel duurder, voegde ze daaraan toe.

Lees ook Verburg ziet geen gevaar voor bodemvruchtbaarheid

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  B. de Boer

  Het zoveelste voorbeeld van een "zomaar wat doen beleid", om aan het werk te blijven. Ik ken geen enkel gedegen onderzoek in de wetenschap waar dit soort feiten in het hoofdstuk materiaal en methoden ontbreken. Genoeg reden om conclusies van deze onderzoeken ongegrond en ontebetrouwbaar te verklaren.

 • no-profile-image

  Theo

  Als men zou meten op diepte,s zoals elders in europa is er geen probleem en dat kan toch NIET

 • no-profile-image

  boerin

  Dieper meten is DUURDER. Voor wie ?? De boer of de Overheid. De boer wordt op kosten gejaagd , omdat de gehalten in de bovenste meter hoger zijn . Dus strengere regelgeving dan noodzakelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.