Home

Achtergrond 236 x bekeken 6 reacties

Koeien naar Den Haag voor betere melkprijs

De Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) voeren op dinsdag en woensdag actie in Den Haag.

De belangenorganisaties vinden dat de politiek gewezen moet worden op haar verantwoordelijkheid om te komen tot een betere melkprijs. Het plan is om tien koeien twee dagen naar het centrum van Den Haag te brengen. De acties vinden plaats op het plein voor de Tweede Kamer (Plein 1). ”Het beleid moet worden aangepast”, zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de DDB.

Van Keimpema wijst op Europese verdragen (onder meer Verdrag van Amsterdam en Rome) waarin staat dat de overheid zich moet inzetten voor een redelijke levenstandaard voor de landbouwbevolking en een stabiele markt. ”Dit is de verantwoordelijkheid van de politiek. We hebben als het ware een contract.”

Reageer nu op de stelling: Een hoge melkprijs moet uit de markt komen, niet uit Den Haag

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Er is een boel stil leed onder de boeren.Kijk ook eens naar de fusie van Friesland Food en Campina,de voordelen zijn voor een groot deel weer weggenomen door de EU en NMA,de boer moet in armoe leven.De supers en de consument moeten het voor het zeggen hebben.De EU is niet meer dan een consumentenclub

 • no-profile-image

  weinig

  Slechts na krapte stijgt de prijs. Wanneer de eu niet willen reguleren met melk, moeten de boeren het zelf maar oplossen in europees verband. Emb en cooperaties kunnen gezamenlijk wel wat bedenken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoewel het met deze barre melkprijzen misschien verkeerd valt, ben ik het met melkboer wel eens. Wat in de discussie vergeten wordt is dat regulatie ook bedoeld is voor voedselzekerheid. En als voedselzekerheid voor de producent geen meerwaarde oplevert, dan is vrije markt de enige optie.

 • no-profile-image

  bertus

  duur quota,hoge grondprijzen,hoge bouwkosten,dure melkkoeien reken uit je verlies, blijft hoop op beter tijden , daar zullen we het mee moeten doen! .

 • no-profile-image

  melk

  Regulatie kost geld, kijk maar eens hoe duur pruductierechten zijn. Beter is gewoon een vrije markt, inclusief prijspieken en dalen. Door de dalen wordt je weer bewust van de kostprijs en komt de innovatie beter tot stand. Ook heb je geen subsidie meer nodig, want het draagvlak voor subsidies wordt per dag minder. Waarom zouden boeren prijsondersteuning nodig hebben en "gewone" MKB bedrijven niet. Hier gaat ook bedrijven failliet omdat ze een prijsdal hebben, door wat voor reden dat ook. Er is totaal geen reden voor een voorkeursrecht voor ons als melkveehouder. Wees ondernemer en ga ook zo te werk. Reseveer in goede tijden, zodat je slecht kunt overbruggen. Miischien moeten we maar eens in de leer bij collega varkens en pluimveehouders.

 • no-profile-image

  Boer

  Een hoge melkprijs moet uit de markt komen,niet uit den haag.Melkveehouders moeten voor minder geld melken omdat ze anders de deur open zetten voor immitatieproducten.Opzich niet verkeerd,maar dan moetten zuivelproducten in de winkel ook goedkoper worden en dat gebeurd niet.De boer verdiend minder zodat zodat de verwerkers en de winkeliers een grotere marge kunnen nemen zonder dat zuivel in de winkel duurder wordt.Van het afschaffen van het quotasystheem zullen op het eind alleen de winkelketens de vruchten plukken.
  Den Haag kan zorgen dat daar nu het nog kan een stokje voor gestoken wordt.Duitsland en Frankrijk gaan daar ook in mee.Kijk naar de ellende in Amerika.Een tijdlang is het goed en dan wordt het weer hartstikke slecht en moeten de koeien halsoverkop naar het slachthuis in een poging om niet failiet te gaan.Waardeloos toch?Het is veel beter om de productie te reguleren en continu te melken voor een redelijke prijs.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.