Home

Achtergrond 850 x bekeken

Koe keurt nieuwe Lely-melkrobot

Voordat zij wordt gemolken, bekijkt een koe van de familie Oostdam even wat voor 'vlees' ze in de kuip heeft met de nieuwe Lely-melkrobot.

De Astronaut A3 Next, zoals het apparaat heet, kan de spenen beter vinden en dat is fijn voor de koe. Daarnaast heeft de inbouw van het sensorsysteem in de robotarm als voordeel dat de melkstroom beter wordt gemeten. Derde voordeel is dat de vernieuwde Atronaut minder onderhoud behoeft. Foto Henk Bouwman

Melkveehouders van de DDB demonstreren in Den Haag voor behoud van de melkquotering Foto ANP

Bert Bos, zoon van akkerbouwer Jan Bos, uit het Noord-oost-Groningse Wagenborgen controleert koolzaad op de koolzaadglanskever. "Ik heb hem gevonden en mijn vader heeft hem ook al bestreden", vertel Bos. De koolzaadglanskever is niet elk jaar een probleem. "Bij broeierig weer is het oppassen geblazen." De familie Bos teelt 16 hectare koolzaad. Eén bespuiting is voldoende. Foto Koos van der Spek

Fruitteler Hans van Krieken uit het Gelderse Herwijnen snoeit een oude hoogstam appelboom van het ras Goudreinette. De teler doet dat onder toeziend oog van een ooievaar. Van Krieken hield rekening met de ooievaar die een nieuw nest bouwt in de bloeiende perenboom. De fruitteler laat de snoei van de perenboom namelijk achterwege. Van Krieken heeft zelf een professioneel fruitteeltbedrijf, maar hij is gevraagd de hoogstambomen te snoeien op de nabijgelegen percelen met hoogstambomen. Het is een drukke tijd voor de ooievaars. Tijdens het bouwen van het nest paren de vogels. Enkele weken later legt de vrouwtjesooievaar al de eieren. Foto Adrie van Kuilenburg

Dingemans (links) en boer Piet Blaak gebruiken het warme weer om in alle rust weer eens nostalgisch een oude trekker uit te proberen. De twee mannen uit het Zeeuwse Zuidland testten een Caterpillar D2 uit 1937. Met een pennenbrug achter de trekker maakten ze een perceel van 5 hectare 'fijn' zodat Blaak, die melkkoeien houdt, snijmais kan inzaaien. Dingemans boert niet maar spaart oude trekkers, auto’s en motoren. "Blaak had de rupstrekker alweer 20 tot 25 jaar niet aangeraakt. Nou, de machine bleek nog prima te werken! Ik ben slechts een dag aan het sleutelen geweest. De trekker moest even worden afgesteld en gesmeerd. Het enige dat echt niet werkte was de ontsteking." Foto John Biert

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.