Home

Achtergrond 159 x bekeken

Koe-in-de-wei-discussie in glastuinbouw voeren

Kasgevels moeten doorzichtig blijven om fietsers het zicht te houden op het gewas.

Dat stelt Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) in het rapport Parels in het landschap. De glastuinbouw krijgt een steeds grotere invloed op het landschap. Waren kassen van 2 hectare in jaren 80 nog groot, nu gaat het om complexen van 4 tot 10 hectare of zelfs 100 hectare. Deze kassen zijn met vier meter ook hoger dan 20 jaar geleden. Het rapport geeft daarom 10 richtlijnen voor gebiedsontwikkeling.

Een makkelijker haalbare doelstelling is dan de kasgevel. Dichte kunststofgevels ontnemen fietsers het zicht op de planten. "De onzichtbare plant is dan de equivalent van de onzichtbare koe in de wei geworden", schrijven de onderzoekers.

Zo moeten planmakers voorkomen dat glastuinbouwgebieden een opgesloten sfeer ademen. Houdt bermen van wegen breed en creër open plekken, zoals in de stad, schrijven de onderzoekers. Gebiedsontwikkeling voor tuinbouw heeft toch veel parallellen met stedebouw. Een nieuwe weg of waterloop kan een ecologische verbinding worden, bij de aanleg van kavels dient variatie te zijn, zodat niet steeds dezelfde rechthoekige kavels ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.