Home

Achtergrond 254 x bekeken

Kamer wil dierenextremisme hard aanpakken

Het CDA in de Tweede Kamer wil de financiering van radicale dierenrechtenactivisten bemoeilijken.

De regeringsfractie vindt dat gemeenten moeten helpen voorkomen dat de opbrengst van collectes voor dieren in de zak van dierenextremisten belandt.
Ook VVD-Kamerlid Fred Teeven waarschuwt dat legale en illegale clubs samenwerken om geld binnen te krijgen. Net als PvdA'er Ton Heerts is hij niet op voorhand tegen maatregelen om dubieuze collectes te voorkomen. Maar beide parlementariërs leggen andere accenten in de strijd tegen extremistische voorvechters van dierenrechten.

CDA'er Sybrand van Haersma Buma stoort zich eraan dat goedwillende dierenliefhebbers geregeld nietsvermoedend geld geven aan mensen die zich voordoen als collectant voor dierenwelzijn, maar in feite extremist zijn. De Tweede Kamer debatteert woensdag over plannen om dierenrechtenactivisme harder aan te pakken.
Gemeenten, die de toestemming geven voor geldinzamelingen, moeten volgens het CDA kritischer zijn bij het afgeven van vergunningen. Ze zouden moeten eisen dat een organisatie een keurmerk heeft. Van Haersma Buma wil dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie bovendien kijkt naar mogelijkheden om de tegoeden van extremistische dierenrechtenorganisaties te bevriezen.

PvdA'er Heerts pleit voor een landelijk officier van justitie die zich volledig bezighoudt met de bestrijding van geweld en criminaliteit door dierenextremisten. Momenteel werkt een coördinerend officier samen met twee zaaksofficieren aan de aanpak hiervan.
Een landelijk officier moet desnoods ,,de volledige gereedschapskist aan bijzondere opsporingsbevoegdheden kunnen opentrekken'', aldus Heerts. Hij vindt opsporingsmethoden als afluisteren geoorloofd, gezien de grote impact die de acties van extremisten vaak hebben op hun slachtoffers.

Ook de liberaal Teeven vindt dat politie en justitie alle opsporingsmiddelen moeten kunnen inzetten tegen extreme voorvechters van dierenrechten. Teeven sluit daarbij het gebruik van infiltranten niet uit, maar geeft ook aan dat het moeilijk zal zijn binnen te dringen in de gesloten groepen.
In de afgelopen ruim twee jaar zijn er geen radicale dierenrechtenactivisten veroordeeld. Politie en justitie hebben wel bijna honderd incidenten in onderzoek, zo heeft Hirsch Ballin de Kamer gemeld. Hij verzekert dat ze de onderzoeken "zeer serieus'' nemen.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.