Home

Achtergrond 213 x bekeken

Kamer vreest renationalisatie EU-landbouwbeleid

CDA en VVD zijn bezorgd over een mogelijke renationalisatie van het Europees landbouwbeleid.

Volgens deze fracties wijken sommige lidstaten af van de Europese afspraken. CDA-Kamerlid Joop Atsma noemde de steun, naar verluidt honderden miljoenen euro’s, die Duitsland en Frankrijk wensen te geven aan hun melkveehouders. Daarnaast memoreerde hij de steun die verschillende lidstaten geven aan de varkenssector, en de extra steun die Roemenië wenst te geven aan de eigen boeren.

Ook Janneke Snijder-Hazelhoff baren deze signalen grote zorgen, zei ze. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi wilde eerst van minister Gerda Verburg weten welk land precies welke steun geeft. Verburg stelde zich in haar antwoord formeel op. "We hebben in Europa spelregels afgesproken. Daar hebben we ons aan te houden." Concreet betekent dit dat lidstaten verzoeken om steun moeten voorleggen aan de Europese Commissie. Dat geldt volgens haar evenzo voor het Duitse besluit voor een teeltverbod op MON810-mais.

De minister sprak zich ferm uit tegen renationalisatie van het landbouwbeleid, ook na 2013. "We moeten voorkomen dat we ook maar iets gaan renationaliseren. Dan raken we het gelijke speelveld voor Europese ondernemers kwijt. Het Europees landbouwbeleid is van belang voor Nederlandse boeren én burgers."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.