Home

Achtergrond 188 x bekeken

Kamer pakt 'woekerpensioen' aan

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de 'woekerkosten' aanpakken die verzekeraars voor hun pensioenregelingen in rekening brengen bij vaak kleinere bedrijven en nieuwe sectoren, zoals de ICT.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dient daartoe woensdag een voorstel in tijdens een debat met minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Coalitiegenoot PvdA en de grootste oppositiepartij SP kondigden dinsdag hun steun aan.

Volgens het voorstel van Omtzigt moeten verzekeraars de kosten voor pensioenregelingen duidelijk kenbaar maken en die gelijkmatig over de hele looptijd in rekening brengen. Het CDA-Kamerlid wijst erop dat de Ombudsman Financiële Dienstverlening al herhaaldelijk aan de bel heeft getrokken. Werknemers van kleinere bedrijven die na enkele jaren van baan wisselen, zouden nu vaak geen pensioen opbouwen door de hoge kosten van de regelingen in de eerste jaren.

SP-kamerlid Paul Ulenbelt noemt het voorstel van Omtzigt een verbetering van de pensioenwetgeving. Maar hij zou ook graag zien dat het voor kleinere werkgevers en bedrijven in nieuwe branches makkelijker wordt zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. "Dat scheelt werkgevers en werknemers al gauw 20 procent in de kosten. Verzekeraars moeten namelijk winst maken over hun regelingen en pensioenfondsen niet.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.