Home

Achtergrond 517 x bekeken 2 reacties

Jongeren en vrouwen tegen doden van dieren

Jongeren en vrouwen zijn vaker tegen het uit gezondheidsoverwegingen doden van dieren dan mannen en oudere mensen.

Ook boeren en dierenartsen hebben moeite met het doden van gezonde beesten. Maar bijna iedereen vindt dat dieren wel mogen worden gedood als er mensenlevens in gevaar zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van Nina Cohen van de Wageningen Universiteit, waarop zij deze maand promoveert. Cohen ondervroeg via internet tweeduizend Nederlanders. Ze zette haar onderzoek op, nadat eind jaren negentig in Europa zeker vijftig miljoen varkens, koeien en kippen werden afgeslacht. Dat gebeurde omdat achtereenvolgens varkenspest, MKZ en vogelpest uitbrak.

Europa vaccineert beesten niet tegen besmettelijke dierziekten, om de export naar andere werelddelen te beschermen. Cohen vond dat de meerderheid van alle ondervraagden bezwaar heeft tegen het doden van dieren vanwege de exportbelangen. Volgens de onderzoekster stellen relatief veel mannen en ouderen zich boven beesten. Ze achten zichzelf beter, omdat dieren minder goed kunnen denken en geen onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad. Het dierenbelang weegt voor deze groep minder zwaar dan het belang van mens en maatschappij.

Ook boeren en veeartsen staan volgens henzelf boven de beesten, maar zij hebben erg veel moeite met het ruimen van gezonde dieren. "Dieren doden voor voedsel vinden ze geoorloofd, maar ruimen niet'', aldus Cohen. Dat dieren en mensen gelijkwaardig zijn, omdat ze allebei kunnen voelen, vond 28 procent van de ondervraagden. Deze mensen stellen hun morele overtuiging boven praktische afwegingen. Dieren doden om verspreiding van ziekte te voorkomen wijst 15 procent af. Exportbelangen zijn voor 87 procent geen argument.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Wel tegen het doden ,maar meestal wel een stukje vlees in het bord !

 • no-profile-image

  Een realistische vrouw

  Precies Henk!
  Voor een dier maakt het niet uit waarvoor het gehouden en gedood wordt,
  als het welzijn maar acceptabel is. (geweest)

Of registreer je om te kunnen reageren.