Home

Achtergrond 523 x bekeken

Hoogseizoen voor bijenhouders

Auke Meinema uit Paterswolde controleert een van zijn bijenkasten.

Het is hoogseizoen voor de bijenhouders, nu het koolzaad in bloei staat. De imkers kampen met problemen. ”Er zijn meerdere ziekten die problemen veroorzaken bij de bijen. Gelukkig zijn mijn bijen nog gezond”, aldus Meinema. Een goed bijenvolk produceert in vier weken tijd vijftig potjes honing. Foto Koos van der Spek

Tussen de Hollandse koeien lopen in het Gelderse Didam de struisvogels van Magitte en Martin Peters. De melkveehouders houden sinds 1997 15 tot 20 van deze vogels als neventak. Martin geeft rondleidingen aan bezoekers. Daarnaast verkopen de ondernemers ook struisvogeleieren. ”De eieren zijn geschikt voor consumptie, maar ze zijn wel erg groot. We verkopen ze ook wel leeg, ter decoratie, en die worden meer verkocht”, legt Magitte uit. Foto Paulus Maessen

Een medeweker van Fruitkwekerij Vermeulen uit Biddinghuizen (Flevoland) schoont de stroken tussen de appelbomen met een zogenoemde strokenpoetser. De machine ’poetst’ de stroken tussen de bomen en de grasbaan. Door de stroken schoon te houden is risico op ziekten en schimmels kleiner. De bloei van de appelbomen ligt ondanks het late voorjaar op schema. ”Door het mooie weer is dat in veertien dagen rechtgetrokken,” vertelt Lies Vermeulen van de kwekerij. ”Nu lopen we zelf achter het werk aan zo snel ging het.” Foto AxiPress

Het mestuitrijden geeft een explosie van werk, zegt Gerke Veenstra van Loonbedrijf Oudwoude. De onderneming rijdt mest uit met twee zelfrijders en een bouwlandcultivator die is omgebouwd tot sleepslangenmachine. Oorzaak van de drukte is de veranderde regelgeving (alles moet direct ondergewerkt). Bovendien heeft de akkerbouw de mest ontdekt, zegt Veenstra. Foto Roelof Stroetinga

Bloembollenkweker Rik Pennings van bloembollenbedrijf P. Pennings uit Noordwijkerhout laat een delegatie CDA-politici een tulp met bloemvirus zien. Het CDA Agrarisch Platform bracht gisteren een bezoek aan de Duin- en Bollenstreek. Bij Pennings zagen de politici hoe de jonge ondernemer zijn bedrijf met 8 hectare bloembollen runt. ”Je ziet dat de tulpen die in bloei staan met hun geur en kleur indruk maken”, aldus Pennings. Hij ziet voor zijn bedrijf vooral in verbreding kansen en niet in areaaluitbreiding. Foto Henk Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.