Home

Achtergrond 706 x bekeken 4 reacties

Hogenkamp begint zelf met varkensintegratie

Varkenshouder Johnny Hogenkamp begint een producentenintegratie voor de varkenshouderij onder de naam FarmFocus.

De integratie, voor varkenshouders en het bedrijfsleven, biedt volgens Hogenkamp conceptvoordelen voor varkenshouders, een minimalisering van de overheadkosten en een gestructureerd management. De Overijsselse varkenshouder benadrukt dat de zelfstandigheid van varkenshouders binnen FarmFocus gewaarborgd blijft en dat ondernemers zelf leveranciers van genetica, voer en gezondheidszorg en de afzetkanalen kunnen kiezen.

FarmFocus begint met een testfase waarin vijf varkensbedrijven en enkele leveranciers deelnemen. Na de zomer kunnen alle varkenshouders meedoen aan de integratie, zowel individueel als in een cluster. Clusters zijn groepen varkenshouders die samenwerken en dezelfde leveranciers en adviseurs hebben.

Voor zowel de varkenshouders als het bedrijfsleven zijn voorwaarden aan deelname verbonden. "We moeten een win-winsituatie creëren, dat is de basis van de overeenkomst", licht Hogenkamp toe. Zijn fokbedrijf is één van de bedrijven die aan de testfase meedoen. De bedrijven, allen fokbedrijven of bedrijven die daaraan gerelateerd zijn, vormen het eerste FarmFocus cluster.

Hogenkamp pleit sinds het rendementsdebat dat eerder dit jaar op zijn bedrijf werd gehouden, voor producentenintegraties. Op die manier gaat volgens de deelnemers aan dit debat de efficiëntie in de keten omhoog. Hogenkamp ziet in de toekomst vooral successen weggelegd voor varkenshouders die samenwerkingsverbanden met elkaar en hun leveranciers aangaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gelten

  Misschien kan Johnny zich eerst eens een beetje meer op het stalwerk richten, zodat hij ook eens fatsoenlijke gelten aflevert, helaas zal dit bericht wel geschrapt worden

 • no-profile-image

  jopiesnel

  De afnemers van hyporgelten zouden zich moeten bundelen en samen gelten bestellen bij Hogenkamp zodat ze hier een goedkopere gelten kunnen weghalen(suggestie)

 • no-profile-image

  varkensboer

  Toch wel een beetje zure reacties hier. Natuurlijk wil Johnny zelf graag een goede boterham verdienen, maar dat is hem gegund. Ik ben er wel blij mee dat hij de boel lekker opschudt en daadwerkelijk probeert de krachten te bundelen en zo meer geld te verdienen. Dat is beter dan een hoop geklaag van veel boeren dat het allemaal zo slecht
  is, maar die er ondertussen zelf niks aan doen

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Jopiesnel; en dan net als AH heel strenge eisen stellen. Als er een loenst of afwijkend knort allemaal weer terugsturen. Beetje gein moeten kunnen, het is mooi weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.