Home

Achtergrond 206 x bekeken

Hoge Raad geeft NVV gelijk in Minas-procedure

De Hoge Raad vindt dat Minas-heffingen niet geba­seerd kunnen worden op de wijze van mestbemonstering zoals die in de Minas-wetgeving werd toe­gepast.

Die uitspraak deed de Hoge Raad in de rechtszaken die de Nederlandse Vakbond Var­kenshouders (NVV) heeft aange­spannen.De NVVgaat met het ministerie van landbouw in ge­sprek over het afwikkelen van de – naar nu blijkt – oneerlijke Mi­nas- heffingen.De NVV is in 2000 begonnen met de procedure tegen de Minas­wetgeving. De NVV kreeg gelijk van het Hof in Den Bosch, maar niet van het Hof in Arnhem, waarna de NVV in cassatie ging bij de Hoge Raad.

Een van de be­langrijkste argumenten die de NVV aanvoerde is de wijze van monstername. De stikstof- en fos­faatgehalten zouden volgens de NVV te veel afwijken bij het be­monsteringsproces, waardoor de basis onder de heffing onzeker is. De Hoge Raad geeft de NVV gelijk op dit punt. De uitspraak zal ge­volgen hebben voor honderden NVV-leden die deelnemen aan de Minas-procedure. Ook kan het ge­volgen hebben voor de huidige mestwet, die ook gebaseerd is op het bemonsteren van mest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.