Home

Achtergrond 157 x bekeken

Goed begin voor 'biljoenenbegroting' VS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben gisteren elk met een begrotingsplan ingestemd dat overeenkomt met de plannen van de Democratische president Barack Obama.

Het is een eerste horde voor de door Obama gewenste begroting 2010. De beide kamers van de Amerikaanse volkvertegenwoordiging voorzien in het fiscale jaar 2010, dat 1 oktober begint, uitgaven tussen de 2,6 en 2,8 biljoen euro, het Huis van Afgevaardigden iets meer dan de Senaat. Het was wel iets minder dan de 2,84 biljoen euro uit de voorstellen van de president.

In het Huis van Afgevaardigden stemden geen Republikeinen voor deze biljoenenbegroting. Ze vrezen dat er straks veel te veel wordt uitgegeven en dat de schuldenlast voor het land te groot wordt. Ook in de Senaat kreeg de Republikeinse minderheid niet gedaan dat de ontwerpbegroting zuiniger werd.

Alle Republikeinse en twee Democratische senatoren stemden tegen, maar dat hielp niet tegen een meerderheid van 55 Democratische senatoren.

Obama ziet in zijn begrotingsvoorstellen noodzakelijke uitgaven om de recessie te bestrijden en om betere gezondheidszorg, beter onderwijs en een op klimaatswijziging gerichte milieupolitiek van de grond te krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.