Home

Achtergrond 269 x bekeken

Geen waardedruk zelfbewoning voor inpandige schuur

Een bedrijfsbeeindigingssubsidie kan niet onder de landbouwvrijstelling gebracht worden beslist het gerechtshof te Leeuwarden.

Verder is er geen waardedruk wegens duurzame zelfbewoning van toepassing op een inpandige schuur. De uitspraak over de waardedrukkende factor wegens duurzame zelfbewoning is er een in een lange rij waarin de waardedruk beperkt blijft tot dat gedeelte van de bedrijfswoning dat daadwerkelijk duurzaam voor zelfbewoning wordt gebruikt.

De uitspraak is kort samengevat de volgende:

De heer X drijft in maatschapverband met zijn echtgenote een melkveehouderij. De onderneming is eind 2002 gestaakt. Van de koper van de landerijen heeft de maatschap een bedrijfsbeëindigingssubsidie ontvangen. Diverse tot het ondernemingsvermogen behorende onroerende zaken, waaronder het woongedeelte en een inpandige schuur, zijn vanwege de staking overgebracht naar het privé-vermogen van X en zijn echtgenote.

De rechtbank te Leeuwarden oordeelt dat de subsidie niet valt onder de landbouwvrijstelling en dat dit ook geen onbelaste vergoeding wegens belastingschade (dit conform een uitspraak van de Hoge Raad van 7 januari 1970) is. Het verschil tussen de WEV op 26 juni 2000 en de WEVAB op 26 juni 2000 inzake de ondergrond van de woning en de inpandige schuur is voorts terecht in de heffing begrepen. X gaat in hoger beroep.

Het gerechtshof te Leeuwarden oordeelt dat als de WEVAB van de landerijen hoger is dan de koopsom de landbouwvrijstelling niet van toepassing is op het verschil tussen de WEVAB en de koopsom. De subsidie is dus terecht in de heffing betrokken. De inpandige schuur is voorts geen deel van de woning of een aanhorigheid daarvan, zodat er geen reden is om een waardedruk wegens duurzame zelfbewoning op de schuur met ondergrond toe te passen. Alleen het incidentele hoger beroep van de inspecteur is dus gegrond. Voor het overige wordt de uitspraak van de rechtbank bevestigd.

Meer informatie: Hof Leeuwarden, MK I, 16 januari 2009, nr. 147/07

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.