Home

Achtergrond 158 x bekeken

G8 koerst op terugkeer interventievoorraden

Er moet een onderzoek komen naar de mogelijkheden voor een wereldwijd voorraadsysteem voor agrarische grondstoffen.

Dat schrijven de landbouwministers van de acht rijkste landen (de G8) in de slotverklaring van hun beraad in Italië.

Volgens de landbouwministers helpen interventievoorraden de macht van inhalige speculanten helpen beperken. Speculatief kapitaal oefent oneigenlijke macht uit op agrarische markten, aldus de slotverklaring van de G8. Met name Frankrijk en Italië benadrukten dit op de conferentie. Het was voor het eerst dat de rijke landen in dit verband een aparte conferentie belegden over de voedselcrisis.

"Een teken aan de wand", aldus directeur Michiel Keyzer van de Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Of actie volgt, is wat hem betreft nog sterk de vraag. "Maar het erkennen van falen is een begin." Datzelfde concludeert Jacques Diouf, hoofd van de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties.

Volgens een Rabobank-analyse zijn de grondstofprijzen vanaf het jaar 2000 beweeglijker geworden, nadat interventievoorraden zijn afgebouwd. Bij een misoogst heeft de wereld weinig grondstoffen om op terug te vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.