Home

Achtergrond 311 x bekeken

Export consumptieaardappel loopt vóór op vorig seizoen

De export van consumptie- en industrieaardappelen loopt voor op vorig seizoen.

Tot en met maart is 661.125 ton aardappelen van de oogst van 2008 verkocht aan afnemers in het buitenland. Dat is 55.000 ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode, toen 606.126 ton is geëxporteerd.

De export van oogst 2008 loopt voor op die in de voorgaande jaren. Vooral afnemers die altijd al veel Nederlandse aardappelen kopen zijn ook dit seizoen weer van de partij.

België was vorig seizoen tot en met maart goed voor een afname van 235.744 ton aardappelen en daarmee de grootste afnemer van Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen. Tot en met maart is van de oogst van vorig jaar 290.046 ton verkocht aan de zuiderburen. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van oogst 2007. De voornaamste oorzaak is de sterke uitbreiding van de capaciteit van de Belgische aardappelverwerkende industrie.

Duitsland is de één na grootste afnemer van Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen. Van de oogst van 2007 was tot en met maart 49.770 ton verkocht aan Duitse afnemers. Van de oogst van vorig jaar is tot en met maart 79.972 ton die kant opgegaan. Dat is een stijging van 61 procent.

De export naar Frankrijk stijgt met 25 procent naar 20.297 ton dit seizoen. Ook de export naar Italië, Portugal, Roemenië, Spanje en Tsjechië laat flinke plussen zien.

De afnemers in Oostenrijk, Rusland en Afrika hebben dit seizoen tot nu toe veel minder Nederlandse aardappelen gekocht. De export naar Rusland en Afrika heeft last gehad van de kredietcrisis waardoor kopers minder gemakkelijk over geld konden beschikken dan in andere jaren. Ook konden de Nederlandse exporteurs moeilijker of geen kredietverzekeringen afsluiten voor de orders, waardoor het risico van de export toeneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.