Home

Achtergrond 215 x bekeken

Energie-innovatiepot weer fors overtekend

De eerste ronde voor energiesubsidies uit de MEI-regeling 2009 heeft tien aanvragen voor aardwarmteprojecten opgeleverd.

Dat meldt de Dienst Regelingen (DR). De pot Marktintroductie energie-Innovaties (MEI) is met 19 miljoen wederom fors overtekend. Er is 14 miljoen euro beschikbaar.

Dienst Regelingen ontving 26 aanvragen. Zes daarvan zijn voor semi-gesloten kassystemen, die samen voor 2 miljoen euro aanspraak maken op het totale subsidiebedrag. De overige 20 aanvragen zijn goed voor 17 miljoen euro. Naast aardwarmte kwamen ook aanvragen binnen voor biomassaprojecten en andere energiesystemen.

Uitgaande van een plafond van 1,5 miljoen euro per aardwarmte-aanvraag geldt dat aardwarmte alleen al voor een overtekening van 1 miljoen euro zorgt.

Landbouwminister Gerda Verburg heeft toegezegd meer geld beschikbaar te stellen als, net als in 2008, het aardwarmtepotje wordt overtekend. DR wil niet zeggen of dat nu opgaat, omdat er nog geen beoordeling van de aanvragen heeft plaatsgehad. Aanvragers krijgen daar voor 14 juli bericht over.

Onder de tien aanvragers voor aardwarmteprojecten zijn tuinders van wie eind 2008 MEI-verzoeken zijn afgewezen. Zowel DR als adviesbureau Flynth, dat een groot deel van de betreffende tuinders adviseert, wil niet zeggen om hoeveel telers het gaat.

Een beoordelingscommissie wees zes van de dertien subsidieaanvragen vorig jaar af omdat ze niet voldeden aan de criteria. Bij beoordeling zou DR kijken naar de geografische ligging van de projecten. Adviesbureau Flynth plaatste daar destijds vraagtekens bij en diende een bezwaarschrift in. DR zegt de bezwaarschriften nog in behandeling te hebben. Mochten de aanvragen in de nieuwe ronde wel worden gehonoreerd dan wordt het bezwaar ongegrond verklaard.

CDA-Kamerlid Jan Mastwijk uitte kritiek op toekenning van de subsidies. Volgens hem zouden aanvragers die al investeerden in bijvoorbeeld WKK, minder kans maken. Verburg ontkent dat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.