Home

Achtergrond 206 x bekeken

Duitse minister voor alternatief biggencastratie

Het Duitse landbouwministerie stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar alternatieven voor de castratie van biggen.

Het onderzoek wordt aangepakt door onder meer de universiteit van Bonn en verloopt via twee sporen. Via fokkerij moeten genetische eigenschappen bij beren worden ontwikkeld die berenlucht tegengaan. De onaangename lucht die bij bereiding van vlees vrijkomt, wordt veroorzaakt door hormonen. Hiervoor wordt samengewerkt met de private fokkerijsector.

Ook willen onderzoekers van technologiebedrijf Five Technologies werken aan geurdetectiesystemen die kunnen worden toegepast bij slachterijen. Verdoving bij de castratie-ingreep is voor het ministerie nog steeds geen optie, zo maakte de Duitse staatssecretaris Gerd Lindemann duidelijk. Wel worden sinds woensdag in grote delen van de Duitse varkenshouderij op vrijwillige basis na de ingreep pijnstillende middelen toegediend aan de biggen. Voedselcertificeringsorganisatie QS ziet toe op de correcte aanpak.

Zoals bekend loopt ook in Nederland onderzoek naar de mogelijkheden om via de genetica de berengeurproblematiek uit te bannen. Hierbij zijn het Institute For Pig Genetics van de Pigture group en de Animal Sciences group betrokken. Doelstelling van het onderzoek is om uiterlijk in 2015 te stoppen met biggencastratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.