Home

Achtergrond 652 x bekeken

Deense aanvoer drukt marge biologische zuivel

Aanvoer van goedkope biologische melk uit Denemarken drukt de marges in de Nederlandse biologische zuivel. Dit stellen diverse verwerkers van biologische koemelk in Nederland.

Ze wijzen de Deense biologische verwerker Thise Mejeri aan als veroorzaker van de problemen. Dit bedrijf dumpt volgens Veco Zuivel uit Leusden Deense biologische melk in Nederland. De melk wordt volgens Veco in Nederland goedkoper aangeboden dan waar het product in Denemarken voor wordt verkocht. Andere bedrijven bevestigen dat.

De Deense melk wordt in Nederland verwerkt bij Amalthea in Hulten. Amalthea zit zelf uitsluitend in geitenkaas, maar omdat het productiecapaciteit over heeft, verwerkt het andere melk in loondienst voor anderen. Voor Thise en haar Nederlandse compagnon Henk Bijl produceert Amalthea Goudse kazen onder de naam Vechtenaer.

Deze kaas, uit grotendeels Deense melk, wordt op de Nederlandse markt afgezet als kaas met een streekaccent. Overigens werkt Bijl, die directeur is van HB-Intersales, ook samen met Nederlandse biologische melkveehouders in het gebied van de Overijsselse Vecht. Nu gaat het slechts om enkele melkveehouders. In de komende tijd wil hij die samenwerking uitbreiden.

Verder is hij van plan om in Hardenberg een bedrijf op te zetten voor de productie van biologische melk, yoghurts, toetjes en boter. Het doel is om op jaarbasis 5 tot 10 miljoen kilo melk te gaan verwerken. Voorlopig komt het grootste deel van de aanvoer uit Denemarken.
Leverancierscoöperatie Eko Holland zegt niet zo heel bang te zijn voor de goedkope Deense aanvoer. Dat momenteel ook aardig wat biologische melk op de spotmarkt wordt aangeboden (voor ongeveer 20 cent, zonder certificaat) vindt de coöperatie ook niet verontrustend. Wel heeft Eko Holland besloten om de eigen zuivel te voorzien van een herkenbaarheidssticker. Via een website kunnen consumenten daarmee zelf het herkomstbedrijf opzoeken. Dit zou losstaan van de toegenomen Deense aanvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.