Home

Achtergrond 151 x bekeken

Controles gevangen vis op andere leest

De Europese Unie gaat de controles op gevangen vis anders aanpakken.

Het Europees Parlement heeft vandaag een ontwerpverordening daartoe goedgekeurd. Vooral voor Nederlandse vissers pakt dit goed uit, zei CDA-Europarlementariër en rapporteur over de technische maatregelen voor de visserij Cornelis Visser (CDA).

De oude controleverordening was te complex en voor meerdere uitleg vatbaar. "Er was een groot verschil tussen de lidstaten wat betreft de controle-inspanningen en de hoogte van de sancties. Dit leidde tot oneerlijke concurrentie tussen de vissers'', aldus Visser.

Inmiddels is er een overkoepelende Europese Controledienst die toezicht gaat houden op de controles die de lidstaten op zee uitvoeren. In het verleden waren veel klachten te horen over partijdigheid bij de controles door diensten van andere lidstaten ten nadele van Nederlandse vissers. Visser: "De Europese Controledienst kan met de nieuwe verordening deze ongelijke behandeling juridisch aanpakken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.