Home

Achtergrond 253 x bekeken

Congo biedt Zuid-Afrikanen landbouwgrond aan

De Republiek Congo heeft 10 miljoen hectare landbouwgrond aangeboden aan Zuid-Afrikaanse boeren, een gebied van meer dan drie keer de oppervlakte van Nederland.

Dit heeft AgriSA, de grootste boerenbond van Zuid-Afrika, woensdag laten weten.
De meesten van de 4 miljoen Congolezen wonen in het zuiden van het land, in en rond de hoofdstad Brazzaville. Het land moet voedsel importeren en de landbouw is slecht ontwikkeld, terwijl het noorden van het land vrijwel onbewoond is. Meer dan duizend Zuid-Afrikaanse boeren zijn bereid gevonden zich er te vestigen.

Zij krijgen het land voor 99 jaar gratis in bruikleen en krijgen ook belastingvoordelen. De Zuid-Afrikanen gaan er mais en soja verbouwen en vee en gevogelte houden. De regering in Brazzaville hoopt dat de Republiek Congo qua voedsel zelfvoorzienend wordt.
De Zuid-Afrikaanse boeren hebben op het zwarte continent een goede reputatie. Ook onder meer Mozambique, Angola en de Democratische Republiek Congo hebben belangstelling getoond voor soortgelijke projecten.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.