Home

Achtergrond 323 x bekeken 1 reactie

Commissie wil steun handicapgebieden inperken

De Europese steun aan boeren, die een bedrijf hebben in minder voor landbouw geschikte streken ('handicapgebieden'), wordt flink beperkt, als het aan de Europese Commissie ligt.

De Commissie heeft een voorstel in de maak om de criteria voor wat kan doorgaan als een handicapgebied aan te scherpen. Dat voorstel wordt eind deze maand gepresenteerd. Nu lopen de eisen in de EU-lidstaten nog ver uiteen, van duidelijk aanwijsbare natuurlijke handicaps als bergen tot aan allerlei minder objectieve, sociaal-economische criteria rond bevolkingsdichtheid en productiviteit. Vooral van die laatste categorie wil Brussel af.

Volgens persbureau AgraEurope, dat de hand heeft weten te leggen op een ontwerpvoorstel, wil de Commissie fors snoeien in dit woud aan verschillende regels en deze terugbrengen tot acht basisnormen rond bodem en klimaat. Een streek zou dan, om te kwalificeren als handicapgebied, voor minstens tweederde van het grondoppervlak moeten voldoen aan ten minste één van de acht criteria.

De Commissie zou handicapgebieden, die met hulp van technische middelen zoals drainage geschikt zijn gemaakt voor de landbouw, willen uitsluiten van steun. De steun aan minder geschikte gebieden (ook wel bekend als bergboerenregeling) bedraagt thans zo'n 1,6 miljard euro per jaar. Meer dan de helft van het Europees landbouwareaal, 58 procent, is aangemerkt als minder geschikt. Circa 14 procent van de boeren ontvangt op grond van de huidige regeling steun.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dj

    Waarom schrapt de EU niet in het enorme aantal duurbetaalde ambtenaren en politici, daar wordt bijna iedereen beter van.

Of registreer je om te kunnen reageren.