Home

Achtergrond 271 x bekeken 1 reactie

Commissie: EHS vergt extra investering

De kosten voor de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van beschermde natuurgebieden, nemen toe: grondprijzen zijn hoger dan verwacht en provincies moeten meer onteigenen.

Dat concludeert de commissie-Hendrikx in een rapport over het plattelandsbeleid, geschreven in opdracht van de provincies. Die zijn per 2007 hoofduitvoerder van dat beleid, via het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Volgens de commissie maken de meeste provincies nog nauwelijks gebruik van onteigening.

Eind 2008 berichtte minister Gerda Verburg (LNV) de Kamer al dat de grondkosten in de meeste provincies ver uitstijgen boven het normbedrag, dat het Rijk daarvoor geeft in het ILG.

De commissie adviseert de provincies op korte termijn met een gezamenlijk voorstel te komen. In overleg met het rijk moet dan worden bepaald of extra investeringen nodig zijn. Dat er extra geld komt is echter vrijwel nihil, nu het kabinet besloten heeft tot een tijdelijke aankoopstop voor EHS-gronden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De kosten nemen toe,maar het geld is op.

Of registreer je om te kunnen reageren.